Impozite reduse pentru agricultorii păgubiţi de îngheţ
Fermierii care au înregistrat pierderi din cauza îngheţului vor beneficia de o reducere a impozitului pe norma de venit, însă acestea trebuie evaluate de comisiile locale, susţine ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Petre Daea. Reprezentanţii Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” (ASAS) atrag atenţia, într-un comunicat, că fenomenele climatice din ultima perioadă au dus la pierderi în pomicultură şi viticultură de până la 100% la nuc în zona colinară. Conform ASAS, în zona Iaşi şi Bistriţa nu au fost înregistrate pierderi mai mari de 35%, iar la Iași, cireşul a fost afectat în proporţie de 35%. Tot la nuc, pagubele suferite de agricultorii din Dobrogea sunt de 100% în zona colinară. Informaţiile transmise de ASAS arată că în cazul culturii de căpşun îngheţul a produs pagube de 90% în zona colinară. În domeniul viticulturii, îngheţurile târzii au afectat diferențiat lăstarii principali şi implicit producţia, în funcţie de amplasarea plantaţiilor viticole şi pornirea în vegetaţie a soiurilor vinifere. Pe podgoriile din nordul Moldovei, îngheţul a dus la pierderi mari de 70-90%, iar în partea de sud şi sud-est, temperaturile negative au afectat lăstarii principali şi producţia în proporţie de 15-90%. În Dobrogea nu s-au înregistrat pierderi, datorită dezmuguritului întârziat al majorităţii soiurilor. În podgoriile din Transilvania se estimează pierderi între 20% şi 80% în cazul amplasării plantaţiilor pe şes.