Împreună pentru viitorul Bisericii
Tinerii care au venit la Bucureşti pentru Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din toată lumea au participat vineri, 2 septembrie, în incinta unităţilor de învăţământ unde au fost repartizaţi, la ateliere de lucru cu scopul de a se cunoaşte şi de a căuta soluţii pentru problemele cu care se confruntă tineretul ortodox astăzi. Am fost împreună cu 200 de participanţi la întâlnirea de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Capitală şi am ascultat opiniile şi propunerile lor cu privire la lucrarea tinerilor în Biserică.
Participanţii întâlnirii de tineret au început dimineaţa zilei de vineri cu rugăciunea, în mai multe biserici din Bucureşti, în general cele care se află aproape de unităţile de învăţământ unde aceştia urma să participe la atelierele de lucru.
La Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” au venit tineri din patru-cinci judeţe ale ţării: Iaşi, Sibiu, Argeş, Bistriţa-Năsăud şi Buzău. În jurul orei 11:00, participanţii au început efectiv atelierele de lucru, în clasele pregătite cu acest scop. Coordonatorul atelierelor din această unitate de învăţământ este domnul Dorin Mateuţ Caloian, profesor de religie, care ne-a lămurit care sunt scopurile atelierelor şi cum se desfăşoară acestea: „Tema generică a acestor ateliere este «Iisus Hristos - Bucuria Vieţii», iar din tema-cadru participanţii vor vorbi despre locul tinerilor în Biserică”. Tinerii au fost împărţiţi în clase a câte douăzeci de persoane, iar în fiecare clasă s-au format câte patru mici grupuri care au discutat despre cele patru subteme ale atelierelor, şi la final au fost prezentate concluziile. Subtemele s-au referit la: semnificaţia unui ONG sau a unui grup de catehizare; ce poate face Biserica pentru a fi atractivă pentru tineri; cum se pot combate viciile şi care sunt stereotipurile oamenilor la adresa Bisericii; bucuria întâlnirii tinerilor în catedrale mari sau în biserici mici. În primele douăzeci de minute, tinerii au făcut cunoştinţă unul cu celălalt, aşezându-se în cercuri concentrice. În săli au ajuns participanţi din diferite judeţe, intrând prin tragere la sorţi, ca să nu se afle în dialog tot cu cei de acasă. Domnul Caloian ne-a mai spus că „educaţia religioasă este esenţa vieţii creştine. Aceşti tineri nu doar descoperă anumite informaţii despre Dumnezeu, ci Îl descoperă pe Dumnezeu. Aceste întruniri nu îi vizează doar pe tinerii credincioşi, ci şi pe cei care sunt îndepărtaţi de Biserică. Tinerii de aici pot fi un imbold pentru ceilalţi. Atelierele pot reprezenta o punte pentru tineri ca să le spună tuturor că pot reveni de la viaţa virtuală la cea reală”.
La intrare, dar şi pe holuri şi în săli erau mulţi voluntari care îi ghidau pe participanţi spre locul de desfăşurarea a activităţilor. Gabriel Luchian, student în anul 3 la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, ne-a spus: „Sunt moderator de discuţii şi voi încerca să-i ajut pe participanţi să se destindă şi să-şi dea frâu liber imaginaţiei în legătură cu temele pe care le vor discuta la ateliere. Este important ca participanţii să nu fie influenţaţi şi să vină cu propriile idei la aceste discuţii”. Ana-Maria Ionescu ne-a spus că şi-a dorit să ajute la buna desfăşurare a evenimentului pentru că i-ar „plăcea să fie alături de alţi tineri care au aceleaşi preocupări şi să le prezinte oraşul, împărtăşind împreună cuvântul lui Dumnezeu. Tânărul credincios poate fi un model pentru ceilalţi tineri, care văzând atitudinea lui faţă de viaţă, să se apropie la rândul lor de Biserică”.
Tinerii au intrat în săli, însoţiţi şi de preoţii care-i îndrumau, şi au început lucrul în ateliere. Voluntarii coordonatori i-au îndrumat pe participanţi să se cunoască, să vorbească despre pasiunile lor şi despre locul lor în Biserică. După ce au făcut cunoştinţă unii cu alţii, tinerii au abordat fiecare din cele patru subteme în stil propriu, scriind pe o foaie mare părerile despre acea temă. La sfârşitul atelierului, fiecare foaie avea părerile celor patru grupuri, iar un reprezentant al fiecărui grup a citit punctul de vedere al colegilor săi despre subtema respectivă. Atmosfera a fost una veselă, iar tinerii, pentru a se dezmorţi, au apelat şi la câte un scurt joc de mişcare. După încheierea atelierelor, participanţii la întâlnire au luat masa, urmând să se pregătească pentru partea a doua a zilei, cea culturală, respectiv vizitarea unor muzee din capitala României.