Imunodeficiențele primare și nevoia de plasmă

Data: 08 Octombrie 2021

Imunodeficiențele primare fac parte din categoria bolilor rare și se manifestă atât la copii, cât și la adulți prin infecții care recidivează frecvent și care, în general, răspund greu la tratament. Ele apar din cauza unor anomalii ereditare care împiedică funcționarea normală a unor celule sau proteine componente ale sistemului imunitar.

Adulții cu IDP prezintă adesea simptome cu mulți ani înainte de a fi diagnosticați. Indiferent de vârsta pacientului, este foarte important ca imunodeficiența primară să fie diagnosticată în stadiile de început. Bolnavii cu IDP trebuie să fie atenți la orice semn de infecție. Tipurile de infecții cel mai des întâlnite în cazul adulților sunt cele ale căilor respiratorii, incluzând aici sinuzitele, bronșitele și pneumoniile, precum și infecțiile sistemului digestiv (care cauzează diaree), explică specialiştii în imu­nologie.

Pentru pacienții cu acest diagnostic, accesul la tratament depinde de donările de plasmă, deoarece medicamentele de care au nevoie sunt obținute prin procesarea și fracționarea acestei plasme. Din păcate, numărul donatorilor de plasmă a scăzut dramatic la nivel mondial, bolnavii cu imunodeficiențe primare riscând să devină astfel victime indirecte ale pandemiei. În Europa sunt circa 300.000 de pacienți care au nevoie de terapii derivate din plasmă, iar deficitul de plasmă înregistrat la nivelul Uniunii Europene este de 3,8 milioane de litri.

Cu ocazia Săptămânii de con­știen­tizare a importanței donării de plasmă (Plasma Awareness Week), marcată în acest an între 4 și 8 octombrie, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune și Asociația Română a Pacienților cu Imuno­de­fi­ciențe Primare (ARPID) desfășoa­ră o campanie de informare centrată pe necesitatea donării de plasmă și pe medicamentele obținute prin prelucrarea și fracționarea acesteia. Este nevoie de sute de donări pentru terapia necesară unui singur pacient într-un an: 130 de donări pentru 1 pacient cu imunodeficiență primară, 1.200 de donări pentru 1 pacient cu hemofilie și 900 de donări pentru 1 pacient cu deficit de antitripsină alfa.  (I.M.)