În ce condiții poate fi cultivată cânepa
Românii ar putea cultiva cânepă în propriile gospodării pe o suprafaţă de până la 15 ari, potrivit unui proiect elaborat de Ministerul Agriculturii. Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care prevede modificarea şi completarea condiţiilor de cultivare a plantelor psihotrope.
Cultura de cânepă ar urma să poată fi înființată în câmp, pe teren amplasat în extravilan, și în grădinile familiale, pe teren amplasat în intravilan, cu suprafaţa maximă de 15 ari. „Culturile de plante de cânepă Canabis sativa L, subspecia sativa, cu suprafața maximă de 15 ari, pot fi înființate în grădinile familiale, pe teren amplasat în intravilan, producția rezultată fiind utilizată exclusiv pentru uz propriu, gospodăresc și tradițional, prin declararea pe propria răspundere a suprafeței, producției estimată și realizată aferente fiecărei părți componente a plantei, respectiv tulpină, frunze, inflorescențe, fructe, semințe, cât și a produselor obținute în urma prelucrării. Prevederile se aplică terenurilor aflate în proprietate, declarația pe propria răspundere înlocuiește contractul de valorificare a producției”, se arată în proiectul de act normativ. Este permisă cultivarea plantelor de cânepă în vederea producerii de tulpini, sămânţă, în cercetarea agricolă ori pentru producerea de sămânţă certificată, numai cu autorizarea de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin direcţiile pentru agricultură judeţene sau a municipiului Bucureşti. În cazul cultivării plantelor de cânepă și mac în scopul producerii de sămânță certificată vor fi respectate prevederile legislației actuale în vigoare. Cultivatorii de cânepă au obligaţia de a însămânţa terenurile deţinute numai cu seminţe din soiurile înregistrate în Catalogul oficial al soiurilor şi hibrizilor de plante de cultură din România sau în Cataloagele Comune ale Uniunii Europene, produse de operatori economici înregistrați și autorizați de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin autoritățile oficiale desemnate. Cânepa este o importantă plantă textilă de la care se utilizează toate părțile plantei, asigurând producții de peste 3.000 kg fibre/ha. Potrivit MADR, în ultimii ani a crescut atât suprafața cultivată cu cânepă, cât și interesul producătorilor agricoli pentru această cultură. În prezent, pentru a cultiva cânepă, producătorii agricoli trebuie să dețină contract de valorificare a producției, ceea ce înseamnă că cultivarea cânepei în sistem gospodăresc, pentru obținerea de produse necesare propriei gospodării, și anume confecționarea de îmbrăcăminte naturală din in și cânepă, costume populare, covoare, vestimentație școlară, funii, nu este reglementată. În același timp, cânepa valorifică solurile mai puţin productive, iar cultura poate fi extinsă pe un areal vast în ţara noastră, deoarece întâlneşte condiţii favorabile până la altitudini de peste 800 de metri, ceea ce implică şi un avantaj economic. România a notificat la Comisia Europeană scheme de sprijin cuplat la cânepa pentru ulei și fibre, pentru perioada 2015-2020, prin utilizarea fondurilor alocate pe aceste măsuri. Ţesătura de cânepă românească este recunoscută în lume drept „fibra de aur a României”, iar în ultimii ani a crescut cererea pentru producţia de cânepă industrială.