În Italia a început amprentarea rromilor

Data: 02 Iulie 2008

▲ Consulul onorific al României la Treviso explică necesitatea amprentării ţiganilor ▲ Această acţiune ar fi motivată prin combaterea abuzurilor făcute de rromi asupra propriilor copii ▲ Între timp, MAE se aşteaptă la plecări masive de nomazi din Italia ▲

Măsurile extreme luate de guvernul de la Roma împotriva nomazilor din Italia nasc dispute aprinse. Deşi organizaţiile de stânga protestează împotriva rasismului pe care l-ar presupune amprentarea ţiganilor, există şi altfel de poziţii. Conform acestora, carabinierii ar lupta în acest fel împotriva reţelelor de cerşetorie şi de trafic cu fiinţe umane.

Controverse cu vârful degetelor

„Amprentarea copiilor din taberele de rromi de pe teritoriul Italiei are drept obiectiv scoaterea acestora din reţelele industriei cerşitului“, a declarat aseară, într-o conferinţă de presă, omul de afaceri Mario Moretti Polegato, consulul onorific al României în zona de Nord-Est a Italiei. „S-a emis foarte mult folclor în jurul acestei măsuri a Guvernului italian. Taberele de rromi sunt nişte focare de cetăţeni fără identitate care fac diverse infracţiuni fără ca nimeni să ştie măcar cine sunt. În aceste focare se poate întâmpla orice, copiii sunt folosiţi la cerşit, iar banii obţinuţi nu sunt folosiţi de adulţi pentru ei, pentru aceşti copii, ci pentru dezvoltarea industriei cerşitului“, a declarat consulul onorific de la Treviso.

El a arătat că fiecare cetăţean al oricărei comunităţi are dreptul să trăiască, dar trebuie să şi respecte normele sociale ale Uniunii Europene, să aibă o reşedinţă, să aibă acces la asistenţă socială, educaţie şi sănătate. De asemenea, omul de afaceri italian consideră că această măsură nu trebuie să îi sperie pe rromii din Italia, deoarece sunt măsuri democratice prin care li se dă o identitate, prin care sunt trataţi ca orice cetăţean european şi li se oferă „o demnitate“. „Nomazii nu vor o locuinţă, nu vor să fie înregistraţi, însă ei trebuie să respecte regulile Uniunii Europene. În Africa nu ar fi nici o problemă să nu ai paşaport“, a afirmat ironic Polegato.

Încurajarea denunţurilor

Pe de altă parte, consulul consideră că această problemă a rromilor nomazi nu este numai a Italiei sau a României, ci şi a Uniunii Europene. „Nu sunt lucruri care interesează doar partea italiană. Aceste lucruri rele făcute de unii rromi din România le fac foarte mult rău şi celorlalţi cetăţeni români care lucrează în Italia. Eu încerc să îi conving pe cei din comunitate de români să îi denunţe pe cei care fac infracţiuni“, a afirmat omul de afaceri.

Polegato este de 13 ani consul onorific al României în Italia, dar şi un foarte important om de afaceri, familia sa deţinând 71% din compania de încălţăminte Geox, prima pe piaţa din Italia, cu o valoare de bursă de 2,25 miliarde euro, care are aproximativ 33.000 de angajaţi în întreaga lume, dintre care 3.500 în România.

Aceste declaraţii vin după ce ministrul Italian de Interne Roberto Maroni a declarat recent în cadrul unui talk-show că intenţionează să trimită poliţia în taberele de rromi pentru un „recensământ“. Totuşi, un purtător de cuvânt al UE, întrebat săptămâna trecută în cadrul unei conferinţe de presă, a subliniat că nu este posibilă luarea amprentelor nimănui pe criterii etnice şi cu atât mai puţin minorilor.

Fuga din Italia

Între timp, secretarul de Stat pentru Afaceri Europene din cadrul MAE român, Răduţa Matache, a declarat că din întâlnirile avute cu organizaţii de rromi a reieşit că numărul cetăţenilor români de etnie rromă care părăsesc Italia a crescut. Într-un interviu acordat presei italiene, Matache a declarat: „Nu dispunem de statistici - greu de obţinut, fiindcă rromii nu sunt înregistraţi pe baza etniei - dar avem toate motivele să credem în semnalările organizaţiilor lor. Considerăm că şi alte familii de români care lucrează în Italia se gândesc să se întoarcă în România. Există oricând posibilitatea ca un membru al familiei să-şi piardă locul de muncă, iar dacă rămâne şomer timp de 3 luni, în lumina dispoziţiilor din pachetul privind siguranţa publică ar putea fi expulzat“.