În mănăstiri, astăzi are loc ritualul spălării picioarelor
În mănăstiri, astăzi are loc ritualul spălării picioarelor, care aminteşte de gestul de smerenie făcut de Mântuitorul Hristos înainte de Cina cea de Taină. Ritualul are loc anual în Joia Mare, în mănăstirile care au cel puţin 14 vieţuitori. Cel care spală picioarele este întotdeauna stareţul mănăstirii, potrivit rânduielii că cel mai mare a spălat picioarele celor mai mici, aşa cum a făcut Iisus. Ritualul pune, de fapt, în scenă Evanghelia după Ioan, singura care vorbeşte despre acest episod. Potrivit Sf. Ev. Ioan, Hristos, întruchipat de stareţul mănăstirii, îşi leagă un ştergar la brâu, toarnă apă peste picioarele fiecăruia dintre călugări, le spală şi le sărută. La final, stareţul citeşte o rugăciune către Mântuitorul Iisus Hristos, după care stropeşte pe toţi cei prezenţi cu apa folosită deja. Pe tot parcursul slujbei, diaconul, cel de-al paisprezecelea monah necesar pentru săvârşirea ritualului, tămâiază.
Deşi este o rânduială liturgică menţionată în cărţile de slujbă, aceasta nu este obligatorie. Ritualul se mai face astăzi doar în câteva mănăstiri din ţară, printre care şi Mănăstirile Golia, Sihăstria, Putna. În lumea ortodoxă, această practică mai este întâlnită la Ierusalim, acolo unde chiar patriarhul „joacă“ rolul Mântuitorului şi la câteva dintre mănăstirile Muntelui Athos.
La Mănăstirea Golia din Iaşi, stareţul va spăla picioarele călugărilor vieţuitori, în cadrul ritualului din Joia Mare, care va avea loc începând cu ora 9:00.