„În secolul în care am intrat, părintele Nicolae Steinhardt creşte, este uriaş“
În Episcopia Maramureşului şi Sătmarului se desfăşoară Zilele culturale „N. Steinhardt“. Pe 30 iulie, are loc lansarea primelor cinci volume din „Integrala N. Steinhardt“, publicată de Editura Polirom în colaborare cu Mănăstirea Rohia, unde marele cărturar a vieţuit ca monah din 1980 până în 1989.
Începând de pe 15 iulie şi până pe 30 iulie 2008, la Mănăstirile Rohia şi Rohiiţa, din judeţul Maramureş, se desfăşoară cea de-a VIII-a ediţie a Zilelor culturale „N. Steinhardt (Monahul Nicolae Delarohia)“. În această perioadă, la Mănăstirea Rohiiţa, are loc tabăra de pictură a grupului de iconari „Sfântul Ioan Damaschin“, coordonată de pictorul Sorin Albu, asistent universitar la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, iar pe 29 iulie a.c., când se vor împlini 96 de ani de naşterea marelui cărturar şi eseist Nicolae Steinhardt, la ora 18:00, după slujba Vecerniei, la Mănăstirea „Sf. Ana“ - Rohia, se va oficia slujba Parastasului.
De asemenea, miercuri, 30 iulie, la Catedrala episcopală „Sfânta Treime“ din Baia Mare va avea loc vernisajul expoziţiei de icoane realizate în această perioadă.
Lansarea primelor cinci volume din „Integrala N. Steinhardt“
De la ora 13:00, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu“ din Baia Mare va avea loc lansarea primelor cinci volume din „Integrala N. Steinhardt“. Menţionăm că, la aproape 100 de ani de la naşterea lui N. Steinhardt, Editura Polirom din Iaşi, împreună cu Mănăstirea „Sfânta Ana“ Rohia, va publica opera integrală a cărturarului român. Seria de autor, care însumează peste 20 de volume, conţine atât operele lui Nicolae Steinhardt de dinaintea intrării în monahism, cât şi după ce a ales calea mănăstirii. „Se vor reedita toate cărţile şi eseurile pe care le-a publicat în viaţă, scrisorile pe care le-a purtat cu diferite personalităţi din ţară şi din străinătate, iar în final vor fi 20 de volume. În felul acesta, noi perpetuăm memoria sa şi suntem conştienţi de faptul că în secolul în care am intrat părintele Nicolae Steinhardt creşte, este uriaş. Deja «Jurnalul Fericirii» s-a tradus în italiană, franceză, spaniolă, ebraică, maghiară, greacă, este în curs de traducere în engleză. Şi se va traduce în multe limbi ale pământului, pentru că este o carte ce poate aduce la Hristos foarte multe persoane şi personalităţi, aflate în căutarea unei soluţii pentru o viaţă atât de agitată. Hristos este soluţia, iar Steinhardt dă această soluţie“, ne-a declarat Preasfinţitul Justin Sigheteanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, preşedintele Fundaţiei „N. Steinhardt“ şi stareţul Mănăstirii Rohia.
Pe 30 iulie, la Baia Mare vor fi lansate operele: „Jurnalul fericirii“, „Dăruind vei dobândi“, „În genul… tinerilor“, „Principiile clasice şi noile tendinţe ale dreptului constituţional“ şi „Articole burgheze“. „Iniţiativa Mănăstirii Rohia de a propune Editurii Polirom, spre publicare, seria de autor este una salutară în recuperarea operei monahului-cărturar. Nu ştiu dacă indiferenţa, nepăsarea, lipsa strategiilor sau alte motive ne-au adus în situaţia de necrezut, că astăzi cultura noastră nu beneficiază de suficiente ediţii ale operelor autorilor români. Le putem număra pe degete. Or, făcând lucrurile de azi pe mâine, neglijându-ne marii scriitori şi oameni de cultură, în curând vom fi, spiritual, tot mai săraci. E o situaţie paradoxală, greu de găsit în alte ţări. Cu atât mai mult, iniţiativa de a publica operele uneia dintre figurile luminoase şi complexe ale culturii noastre, cum este N. Steinhardt, mi se pare admirabilă“, a declarat directorul general al Editurii Polirom, Silviu Lupescu, într-un comunicat.
La acest eveniment de excepţie vor participa: Înalt Preasfinţitul Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Preasfinţitul Iustinian, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, şi Preasfinţitul Justin Sigheteanul, Arhiereu-Vicar al episcopiei amintite, Silviu Lupescu - directorul Editurii Polirom, membrii Colectivului redacţional: Virgil Bulat, George Ardeleanu, Florian Roatiş, Ştefan Iloaie şi multe alte personalităţi din viaţa culturală şi literară.