Înaltpreasfințitul Justinian va fi înmormântat la Rohia

Un articol de: Pr. Ştefan Sfarghie - 02 Noiembrie 2016

Trupul neînsuflețit al Înaltpreasfințitului Părinte Justinian Chira a fost depus luni, 31 octombrie, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare. Aici, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, și Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, înconjurați de un sobor de slujitori, au săvârşit slujba Panihidei, urmată de citirea Psaltirii.

Slujba Înmormântării va fi săvârşită joi, 3 noiembrie 2016, de la ora 12:00, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei, împreună cu mai mulţi ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la Catedrala Episcopală din Baia Mare, informează Sectorul cultural şi comunicaţii media al Episcopiei Ortodoxe Române a Ma­ramureșului și Sătmarului.
Luni, la catedrala din Baia Mare, monahi, monahii, preoţi, diaconi şi numeroşi credincioşi din întreaga eparhie au întâmpinat sicriul cu trupul neînsufleţit al vrednicului de pomenire ierarh Justinian Chira. Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei și Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul au oficiat Panihida, înconjurați de un sobor de peste 100 de preoţi, în prezența a sute de credincioşi.

„Voievodul spiritual al Maramureşului”

După slujbă, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a evocat personalitatea marelui ierarh trecut la Domnul: „Justinian Arhiepiscopul a fost voievodul spiritual al Maramureşului şi al întregii Transilvanii. Şi cum Dumnezeu rostuieşte toate lucrurile, având grijă ca să se petreacă perfect, tare îi plăcea Înaltpreasfinţitului Justinian să ne povestească că a fost chemat la viaţă într-o zi de Rusalii, când se oficia Sfânta Liturghie. Şi iată că şi plecarea lui a fost tot într-o zi de duminică în timp ce se oficia Sfânta Liturghie. E greu să rezumăm ce a însemnat Înaltpreasfinţitul Justinian, Arhiepiscopul nostru, pentru noi şi pentru toţi cei care l-au cunoscut. Au fost multe virtuţile ce l-au împodobit. Ctitor de locaşuri sfinte, şi-a pus sufletul pentru ctitoria de la Mănăstirea Rohia. A fost un păstor neobosit şi a bătut sat după sat, învăţând, mângâind, îmbărbătând. Pe lângă toate aceste virtuţi şi multe altele, pe cea de părinte duhovnicesc trebuie să o subliniem. A fost un părinte spiritual extraordinar. Şi ca părinte spiritual i-a primit pe toţi, oricum au fost ei: şi credincioşi, şi mai puţin credincioşi, şi tineri, şi bătrâni. I-a primit pe toţi în inima lui mare. Şi după ce i-a primit pe toţi, i-a iubit pe toţi. Avea o iubire care se revărsa în afară peste toţi şi peste toate. În momente de restrişte, de necaz, mulţi dintre credincioşii noştri au căpătat îmbărbătare, consolare, întărire prin cuvântul vlădicului Justinian, inclusiv eu! Pentru că vlădicul Justinian a fost vlădicul tinereţilor mele”, a evidenţiat Înaltpreasfinţia Sa.

Răspunsurile la strană au fost oferite de două coruri formate din tineri: Corul „Angelli” al Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, dirijat de pr. Andrei Baboşan, şi Corul „Sfântul Ioan Damaschin” al Departamentului de Teologie Ortodoxă de la Centrul Universitar Nord din Baia Mare, dirijat de pr. lect. dr. Teofil Stan.

Astăzi, 2 noiembrie, de la ora 18:00, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul va săvârşi o slujbă de pomenire. În fiecare zi, până la slujba Înmormântării de joi, 3 noiembrie, la toate bisericile de mir și mănăstirești se vor trage clopotele, la ora 12:00, timp de cinci minute, și va fi arborat drapelul de doliu. Toţi cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu Părintelui Arhiepiscop Justinian o pot face pe toată perioada priveghiului. După slujba Înmormântării, sicriul cu trupul neînsuflețit al ierarhului va fi condus pe ultimul drum către mănăstirea de metanie de la Rohia, unde va fi așezat în locul de veci. „Am pierdut aici pe pământ un părinte duhovnicesc, dar cu siguranţă am câştigat un părinte rugător în Împărăţia cea cerească a lui Dumnezeu. În urmă cu o lună când l-am vizitat mi-a mărturisit că ne poartă pe toţi fiii duhovniceşti în rugăciune. De la poarta Rohiei, de la locul pe care l-a pregătit cu atâta sfinţenie, a spus că se va ruga pentru fiecare dintre noi”, a mărturisit pr. Dumitru Iuga, parohul Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, Săcel I, județul Maramureș.