Inaugurarea unei noi clădiri a Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”
Inaugurarea sediului ciclului gimnazial de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca a avut loc luni, 11 septembrie, odată cu festivitatea de deschidere a noului an școlar. Clădirea modernă este dotată cu facilități de ultimă generație.
Noua clădire a fost inaugurată în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Cluj, a autorităților locale, precum și a elevilor însoțiți de părinții lor.
Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei a săvârşit slujba de binecuvântare a noii clădiri şi a rostit un cuvânt duhovnicesc, pornind de la sfaturile oferite pelerinilor de Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul: „Orice lucru bun nu se poate definitiva decât cu dăruire totală. […] Elevii și studenții să învețe cu cumințenie pentru a se contura viitorul lor. Noi, oamenii maturi, să muncim cu hărnicie ca să câștigăm și toți creștinii să ne rugăm lui Dumnezeu, să mergem la biserică, să facem fapte bune, să iubim pe cei din jurul nostru, dacă vrem să ajungem în Rai”.
Înaltpreasfinția Sa a oferit distincții celor care s-au implicat în realizarea acestui proiect: directorul Colegiului Ortodox, pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, a primit „Crucea Transilvană” pentru clerici, iar directorul-adjunct, pr. prof. Andrei Mureșanu, a fost distins cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici.
De asemenea, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a primit „Gratulația Anului 2023”, în semn de recunoștință pentru sprijinul arătat în conlucrarea dintre Biserică și instituțiile statului. Această distincţie se acordă, de către eparhia clujeană, anual unei singure persoane pentru merite deosebite arătate în cadrul Bisericii și comunității. Au mai primit distincţii Daniel Apostol, managerul de proiect, şi Mihai Ilișiu.
Elevii au primit în dar 400 de ghiozdane cu rechizite și rucsacuri cu cele necesare pentru ora de sport.
Lucrările de modernizare și extindere au fost realizate, prin finanțare europeană, de Primăria municipiului Cluj-Napoca. Astfel, capacitatea clădirii unde învață elevii din ciclul gimnazial de la Colegiul Ortodox clujean a crescut de la 276 la 400 de elevi. Corpul existent al școlii a fost supraetajat cu un nivel, spațiu în care au fost amenajate cinci noi săli de clasă. După modernizare, clădirea beneficiază de 16 săli de clasă, cinci laboratoare, o sală profesorală, o sală de muzică, o sală de pictură, o sală festivă multifuncțională, o sală de mese, o bibliotecă și o arhivă. Investiția a costat peste 3,2 milioane de euro.
Anul școlar a început la Colegiul Ortodox clujean cu un efectiv de aproximativ 1.000 de elevi, la cele trei cicluri de învățământ: primar, gimnazial și liceal, în creștere față de anul trecut.
Binecuvântare în noul an şcolar
Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei s-a rugat împreună cu elevii și profesorii din municipiul Cluj-Napoca, cu prilejul începerii noului an școlar, în Catedrala Mitropolitană, unde a săvârşit o slujbă de binecuvântare. La slujbă au fost prezenți elevii de la Colegiul Ortodox și de la celelalte școli clujene, alături de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Cluj şi cadre didactice. La finalul slujbei, după ce a rostit o rugăciune de binecuvântare pentru elevi și profesori, ierarhul le-a adresat celor prezenți câteva îndemnuri și le-a urat succes în noul an școlar. Înaltpreasfinția Sa i-a acordat inspectorului școlar general al județului Cluj, prof. Marinela Marc, „Crucea Transilvană” pentru mireni.