Încă trei luni de plafonare a tarifelor RCA

Data: 25 Iunie 2024

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus oficial prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 30 septembrie 2024, motivând că o astfel de decizie combate creşterea excesivă a preţurilor, proiectul de hotărâre de Guvern în acest sens fiind publicat de Ministerul Finanţelor. Potrivit premierului Marcel Ciolacu, măsura va împiedica apariţia unor dezechilibre în piaţă.

În nota de fundamentare a actului normativ, ASF arată că piața asigurărilor RCA continuă să fie vulnerabilă din cauza concurenței scăzute, iar firmele de asigurări manifestă reticență pentru anumite categorii de asiguraţi. „În acelaşi timp, se constată menţinerea unui număr ridicat de încadrări în categoria asiguraţilor cu risc ridicat, ceea ce conduce la un risc sistemic în ceea ce priveşte acoperirea gradului de cuprindere în asigurare a parcului auto din România”, se arată în document, potrivit căruia din numărul total de vehicule din parcul naţional auto, respectiv 10,33 milioane, la data de 6 iunie 2024 erau asigurate 7,48 milioane. Cazurile prelucrate încadrate în categoria asiguraţilor cu risc ridicat, în perioada 1 ianuarie - 2 iunie 2024, sunt în număr de aproximativ 41.500.

„O astfel de situaţie denotă existenţa unui dezechilibru între cerere şi ofertă şi are potenţialul de a genera consecinţe negative, în sensul unei presiuni suplimentare asupra preţurilor după data de 30 iunie 2024 (dată la care expiră actuala plafonare a tarifelor RCA, n.r.), (...) printre acestea enumerându-se: imposibilitatea acoperirii riscului la care sunt supuşi ceilalţi participanţi la trafic, în cazul în care vehiculele neasigurate ies în trafic; creşterea riscului la care sunt supuşi participanţii la trafic atunci când sunt produse accidente în care sunt implicate vehicule neasigurate (...); obligaţia persoanelor neasigurate, responsabile de producerea accidentelor, de a acoperi din resurse proprii prejudiciile plătite din disponibilul Fondului naţional de protecţie”, se spune în motivarea actului normativ.

În aceste condiţii, iniţiatorii proiectului au explicat că, prin prelungirea până la 30 septembrie 2024 a perioadei de aplicare a hotărârii privind stabilirea tarifelor de primă maxime, se urmăreşte combaterea scumpirii preţurilor, precum și stabilizarea graduală a pieţei RCA.

Conform Ministerului Finanţelor, tarifele de primă maxime sunt stabilite la nivelul propriilor tarife practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, care pot fi ajustate cu un procent de maximum 6,8%. Comisioanele de distribuţie aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuţie pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii. 

Ultima plafonare a tarifelor RCA a fost decisă la finalul lunii martie și expiră la 30 iunie. (C. Z.)