Încep înscrierile în clasa pregătitoare
Prima etapă a înscrierilor în învăţământul primar se va desfăşura în perioada 4-22 martie, potrivit calendarului publicat de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN). Cererile pot fi completate şi online, însă pentru validare este necesară prezenţa ulterioară a părinţilor la secretariatul şcolii unde s-a făcut înscrierea. În clasa pregătitoare vor fi înscrişi copiii care vor împlini vârsta de 6 ani până la 31 august 2019, însă la solicitarea părinţilor şi după o evaluare psihosomatică pot fi înscrişi şi cei care împlinesc 6 ani în intervalul septembrie - decembrie 2019.
Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2019 inclusiv pot fi înscrişi în clasa pregătitoare din învăţământul primar. La solicitarea părinţilor şi după ce vor fi evaluaţi din punct de vedere psihosomatic sunt acceptaţi şi copiii care împlinesc această vârstă în intervalul 1 septembrie - 31 decembrie 2019.
Dezvoltarea psihosomatică a copiilor poate fi evaluată, în perioada 26 februarie - 20 martie, la sediile Centrelor Judeţene de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) sau în grădiniţe, sau alte centre, sub coordonarea specialiştilor de la CJRAE. În baza unui chestionar standard, psihopedagogul va decide dacă un copil este sau nu pregătit pentru şcoală. „Contează partea socioafectivă, comportamentul cognitiv, compartamentul verbal, dar și cel motric. Noi avem 20 de itemi, deci 20 de întrebări. Dacă cel mic a răspuns la 15 întrebări, atunci a trecut testul. Dacă are mai puțini itemi rezolvați de 15, îi recomandăm să mai rămână puțin la grădiniţă. Evaluarea psihosomatică ne asigură să îi depistăm pe cei care sigur vor avea probleme de adaptare la școală. Nu putem prezice performanța lor școlară, dar putem anticipa capacitatea de adaptare la mediul școlar”, a explicat, pentru portalul edupedu.ro, profesorul psihopedagog Aurelia Stănculescu, directorul Centrului Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CMBRAE). Copiii pot fi înscrişi fie la şcoala de circumscripţie, fie la o altă şcoală, „în limita locurilor disponibile şi pe baza criteriilor generale şi specifice de departajare”. „Părintele poate solicita, prin bifarea în cererea-tip de înscriere, ca locul la şcoala de circumscripţie să fie rezervat pentru eventualitatea în care copilul nu este înscris la unitatea de învăţământ pentru care părintele a făcut opţiunea, din lipsă de locuri libere”, precizează MEN. Cererile-tip de înscriere pot fi completate şi validate direct la unitatea de învăţământ la care părintele doreşte înscrierea copilului sau pot fi completate şi online, însă este necesar ca părinții să meargă ulterior la şcoală pentru validarea cererii. Prima etapă de depunere a cererilor este organizată în perioada 4-22 martie 2019, iar în 29 martie se vor afişa în şcoli şi pe site-urile inspectorarelor şcolare listele copiilor înscrişi după prima etapă.
A doua etapă se va desfăşura între 2 şi 8 aprilie. În cazul în care numărul de copii este superior numărului de locuri, se aplică criteriile de departajare generale sau cele specifice unităţii de învăţământ. Reprezentanţii ministerului dau asigurări că „fiecare copil are un loc asigurat”, numărul de locuri alocat prin cifra de şcolarizare pentru clasa pregătitoare fiind „mai mare decât numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învăţământul primar”.
Părinţii pot primi informaţii punctuale la secretariatele şcolilor, inspectoratele şcolare sau la telefonul de tip TELVERDE 0800 816 xyz, unde xyz reprezintă indicativul pentru fiecare judeţ. De exemplu, pentru Bucureşti, numărul este 0800816 021 şi va putea fi apelat în perioada 26 februarie - 19 aprilie 2019, de luni până joi, în intervalul orar 8:00 - 14:00. Totodată, părinţii şi copiii vor putea vizita şcolile şi vor putea discuta cu cadrele didactice cu ocazia Zilelor Porţilor Deschise, activităţi obligatorii ce se vor derula între 26 februarie şi 9 martie.