Începe cazarea în căminele studenţeşti

Un articol de: Oana Nistor - 24 Septembrie 2015

Ca în fiecare an, universitățile din Bucureşti şi din țară se confruntă cu o problemă care-i preocupă direct pe studenți, respectiv locurile de cazare. Tarifele pentru locurile subvenționate sunt de circa 120 lei/loc/lună.

Majoritatea uni­ver­sităților din Bucureşti şi din țară deschid noul an universitar la data de 1 octombrie, însă studenții intră, de azi, în febra cazărilor. Cei mai mulți dintre aceştia optează pentru un loc în cămin întrucât nu dispun de banii necesari închirierii unui apartament. Listele cu studenții care primesc un loc în cămin în anul universitar 2015-2016 au fost publicate deja pe site-urile facultăţilor, iar cazarea pro­priu-zisă se va face, în funcție de fiecare instituție de învăţământ superior, începând cu 24 sau 25 septembrie. 

Ca în fiecare an, locurile de cazare nu sunt suficiente, neacoperind nici măcar numărul de locuri bugetate. „Universită­ţile din România înregistrează un mare deficit de locuri de cazare, privând câteva zeci de mii de studenţi de acest drept al lor. Conform unei analize a Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), în prezent aproximativ un sfert din numărul total de studenţi care solicită un loc de cazare nu beneficiază de acest drept. De asemenea, deşi au posibilitatea legală să ofere subvenţii pentru cazare studenţilor care nu locuiesc într-un cămin studenţesc, universităţile nu promovează acest lucru şi nu asigură nici acest drept al studenţilor“, reclamă ANOSR. Potrivit sursei citate, în încercarea de a acoperi deficitul locurilor de cazare, universităţile practică „supracazarea”, prin adăugarea de paturi suplimentare în camere. 

Universitatea din Bucureşti pune la dispoziţia studenţilor aproximativ 5.300 locuri în căminele proprii, distribuția către facultăţi făcându-se „ţinând cont de principiul proporţionalităţii, în funcţie de numărul de studenţi înscrişi finanţaţi de la buget”. 

Tarifele de cazare pe locurile subvenționate încep de la 115 lei pentru un loc în camere cu mai multe paturi. 

ASE Bucureşti pune la dispoziția studenților puțin peste 4.800 de locuri în căminele proprii, iar repartizarea locurilor se va face în ordinea mediilor și a preferințelor exprimate de studenți în cererile de cazare. Şi Universitatea de Medicină şi Farmacie `Carol Davila“ Bucureşti se confruntă cu o lipsă spațiilor de cazare. De exemplu, UMF a anunțat că, „deși nu are obligaţia de a caza studenţii anului I”, poate pune la dispoziţia acestora un număr 200 locuri de cazare pentru toate facultăţile.

Universitatea Politehnica din Timişoara oferă pentru acest an universitar peste 6.000 de locuri de cazare studenţilor, în cele 16 cămine pe care le deţine. „Avem peste 6.000 de locuri de cazare. Este un număr foarte mare, cu siguranţă atunci când vor începe cazările o să ne lovim din nou de aceleaşi probleme, de înghesuială, dar o să facem faţă cu bine şi anul acesta perioadei în care se vor face cazările”, a declarat rectorul Universităţii Politehnica din Timişoara, prof. Viorel Şerban.

Universităţile de stat din Cluj-Napoca pun la dispoziţia celor aproximativ 70.000 de studenţi peste 13.500 de locuri de cazare în cămine, unele cu săli de fitness sau spălătorii la care programarea se face online, tarifele lunare situându-se între 100 şi 370 de lei, în funcţie de confortul camerelor. 

La Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, cazările pentru cele aproximativ 6.000 de locuri de cazare se fac între 27 şi 30 septembrie, iar tarifele pornesc de la 120 lei/loc/lună în camerele cu 5 locuri şi pot ajunge şi până la 440 şi chiar 500 de lei pe lună pentru un loc în căminele Akademos şi Gaudeamus.