Începe noul an şcolar
Aproximativ 2,3 milioane de elevi şi copii de grădiniţă din învăţământul preuniversitar încep astăzi anul şcolar 2017-2018. Acesta are ca noutăţi unele modificări în calendarul de desfăşurare a examenului de bacalaureat, revizuirea tuturor materialelor didactice auxiliare şi o nouă listă de fructe, legume şi produse lactate şi de panificaţie care se vor distribui preşcolarilor şi elevilor de gimnaziu în noul an şcolar.
Aproximativ 2,3 milioane de elevi şi copii de grădiniţă, împreună cu părinţi, bunici, profesori trăiesc din nou, astăzi, emoţia primei zile de şcoală. Puţine sunt schimbările cu care vine noul an şcolar, iar cea mai importantă dintre acestea îi va afecta doar pe elevii din clasele terminale de liceu, care vor susţine probele orale din cadrul examenului de bacalaureat în februarie, și nu la sfârşitul anului şcolar.
Mai precis, prima sesiune a examenului naţional de bacalaureat va începe în luna februarie, cu probele de evaluare a competenţelor (12-22 februarie), urmând ca în iunie să se desfăşoare probele scrise. Astfel, prima probă scrisă - limba şi literatura română - Ea) - va avea loc luni, 25 iunie. Proba la limba şi literatura maternă - Eb) este programată marţi, 26 iunie, iar proba Ec) - proba obligatorie a profilului, miercuri, 27 iunie. Ultima probă scrisă - la alegere a profilului şi specializării (proba Ed) - se va desfăşura vineri, 28 iunie.
Tot referitor la examenul de bacalaureat, ministrul Liviu Pop spunea la finalul lunii august că doreşte o decongestionare a materiei pentru absolvenţii de liceu care vor susţine bacalaureatul. „Aducem o decongestionare a materiei pentru elevii care susţin examenul de bacalaureat. (...) Evident că şi pe zona de evaluare venim cu elemente suplimentare de siguranţă - nu vom mai plimba lucrările dintr-un judeţ în altul şi profesori în centrele de evaluare”, afirma ministrul.
În ceea ce priveşte evaluările naţionale la clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a, acestea se vor desfăşura în intervalul 7-24 mai.
Absolvenţii claselor a VIII-a vor susţine prima probă a evaluării naţionale la limba şi literatura română, scris, în data de 11 iunie 2018. Următoarea probă scrisă (matematică) se va desfăşura în data de 13 iunie, iar ultima (limba şi literatura maternă) va fi organizată în 14 iunie. Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 19 iunie (până la ora 12:00) şi în aceeaşi zi, intervalul orar 14:00 - 19:00, se vor depune contestaţiile. Examenul se va încheia sâmbătă, 23 iunie, cu afişarea rezultatelor finale.
Noul an şcolar aduce şi revizuirea tuturor materialelor didactice auxiliare. Ministrul educaţiei naţionale, Liviu Pop, a anunţat pe 9 august, într-o conferinţă de presă, că a emis un ordin care prevede că toate materialele didactice auxiliare nu mai sunt valabile şi preciza că este nevoie de o revizuire, în condiţiile în care acest lucru nu s-a mai realizat din anul 2002. Pop menţiona că va fi modificată hotărârea de Guvern privind funcţionarea Consiliului Naţional de Evaluare şi Examinare în aşa fel, încât de evaluarea materialelor didactice auxiliare să se ocupe această instituţie.
Referitor la derularea programului cunoscut sub numele „Cornul şi laptele”, Executivul a hotărât că, şi în acest an şcolar, preşcolarii şi elevii de gimnaziu vor primi, gratuit, fructe, legume şi produse lactate şi de panificaţie, în limită valorică fixată de 2,05 lei/zi, suma alocată de la bugetul de stat fiind de peste 377 milioane de lei. „Pe parcursul săptămânii, unui preşcolar/elev i se vor acorda gratuit 2 porţii de fructe şi/sau legume, 2 porţii de lapte, o porţie de produse lactate şi 5 porţii de produse de panificaţie”, se spune în actul normativ adoptat de Guvern săptămâna trecută.