Începe numărătoarea terenurilor agricole și a efectivelor de animale
Ieri a început și se va desfășura până în 31 iulie 2021 recensământul general agricol (RGA) - runda 2020, care va colecta, prelucra şi disemina datele privind structura actuală a exploataţiilor agricole din România. Informaţiile colectate prin intermediul chestionarelor completate în cadrul unui interviu față în față sunt confidenţiale, iar participarea la recensământ şi furnizarea de date corecte şi complete sunt obligatorii.
Recensământul general agricol este o acţiune de mare anvergură care va asigura informaţii şi date statistice pentru realizarea unui tablou complet al caracteristicilor structurale ale exploataţiilor agricole necesare fundamentării politicilor agricole şi de dezvoltare rurală, se arată într-o informare publicată pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Ca ţară cu un număr mare de exploataţii agricole mici, România având circa 33% din numărul total de exploataţii agricole din Uniunea Europeană, cu o dimensiune medie de circa 3,6 hectare/exploataţie, mult mai mică decât dimensiunea medie de 16,6 ha a unei exploatații din UE, rezultatele recensământului agricol vor ajuta la fundamentarea politicii agricole comune, care să asigure ţării noastre o agricultură competitivă.
„Datele vor contribui la identificarea şi aflarea răspunsurilor la o gamă largă de probleme (…), cum ar fi: Cine va face agricultură în viitor având în vedere structura pe grupe de vârstă a fermierilor? Câte femei mai lucrează în agricultură? Dispar fermele familiale? Devine agricultura dominată de marile întreprinderi? Există o creştere a ponderii agriculturii ecologice? Cum influenţează agricultura atât în mod pozitiv, cât şi negativ mediul? Cum se schimbă metodele de producţie?”, explică MADR.
Conform metodologiei UE, care prevede efectuarea de recensăminte generale agricole din 10 în 10 ani, la toţi indicatorii referitori la suprafeţele agricole se aplică principiul utilizării, iar la cei referitor la efectivele de animale se aplică principiul proprietăţii. Mai exact, datele şi informaţiile vor fi colectate de la utilizatori în cazul suprafeţelor agricole şi de la deţinători când vine vorba de efectivele de animale.
Culegerea datelor se va face de către un recenzor care va realiza un interviu faţă în faţă cu şeful exploataţiei agricole sau cu o altă persoană care poate furniza informaţiile solicitate și care va completa, astfel, un chestionar electronic instalat pe un echipament informatic portabil.
De exemplu, în județul Harghita, la recensământ participă peste 450 de recenzori şi recenzori-şefi care vor strânge informații cu privire la peste 70.000 de exploataţii agricole fără personalitate juridică şi peste 1.000 de exploataţii agricole cu personalitate juridică, care utilizează suprafeţe agricole şi/sau deţin efective de animale, a informat Direcţia Judeţeană de Statistică. (C. Z.)