Început binecuvântat pentru un nou lăcaș de rugăciune în județul Ilfov
Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a vizitat astăzi, 14 noiembrie, Parohia Dobroești II din Protopopiatul Ilfov Sud. Episcopul-vicar patriarhal a săvârșit slujba de punere a pietrei de temelie pentru un nou paraclis și a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat importanța slujbei în parcursul edificării și consacrării oricărui lăcaș de închinare.
Parohia Dobroești II, situată la periferia estică a Bucureștilor, a fost înființată pentru a veni în întâmpinarea nevoilor spirituale ale comunității în expansiune din punct de vedere teritorial, dar și demografic. Unitatea bisericească nu are, însă, un lăcaș de închinare în care credincioșii să poată participa la sfintele rânduieli. Din acest motiv, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, parohul comunității ilfovene, preotul Maximilian State, a inițiat demersurile pentru construirea unei noi biserici.
Cu sprijinul mai multor ctitori, care au oferit inclusiv terenul necesar, în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, a fost pusă piatra de temelie pentru noul paraclis închinat sfântului isihast, acesta fiind primul edificiu al complexului arhitectonic parohial, care va mai cuprinde un așezământ social și o biserică închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena.
Slujba de sfințire a pietrei de temelie pentru paraclisul parohial cu hramul „Sfântul Ierarh Grigorie Palama” a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, înconjurat de un sobor de clerici din care au făcut parte părintele Costin Spiridon, consilier patriarhal; părintele Dumitru Ștefănescu, consilier eparhial; părintele protoiereu Ioan Bondar de la Protopopiatul Ilfov Sud; părintele Gheorghe Ispas de la Parohia „Sfântul Mina”-Vergului din București; părintele paroh Maximilian State, precum și alți clerici.
În cadrul ceremonialului liturgic, ierarhul a sfințit apa și untdelemnul cu care apoi a stropit și a uns piatra de temelie a noului lăcaș de cult, care a fost așezată în locul unde va fi amplasată Sfânta Masă a Altarului viitorului paraclis, deasupra sa înfigându-se Sfânta Cruce. În continuare au fost citite rugăciuni către cele patru puncte cardinale pentru binecuvântarea și ajutorul ctitorilor, ostenitorilor și celor care se vor închina în noul lăcaș, Preasfinția Sa stropind cu agheasmă perimetrul șantierului unde va fi edificată biserica.
La final, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat rânduiala slujbei de sfințire a pietrei de temelie a lăcașului, subliniind faptul că prin aceasta se arată că inclusiv locul bisericii este consacrat înainte de începerea construcției ei, fiind astfel oferit lui Dumnezeu. „Începând din această zi, locul acesta a căpătat o dimensiune și o importanță deosebită. Odată cu slujba de sfințire, locul acesta nu mai este o simplă fâșie de pământ, ci a devenit locul unde a pășit Atotputernicul Dumnezeu pentru a ne binecuvânta, pentru a fi și mai aproape de noi. Patriarhul Iacov, după visul pe care l-a avut în Betel, «casa lui Dumnezeu», a exclamat: «Aceasta nu este alta decât casa lui Dumnezeu, aceasta este poarta cerului!» Având această convingere, el a înălțat acolo un Altar, folosind piatra pe care o avusese drept căpătâi în timpul somnului și pe care a turnat untdelemn. Sfințirea locului pe care urmează să se construiască o biserică, un Altar de rugăciune, ne arată, prin rânduiala slujbei, importanța pe care o are biserica în calitate de lăcaș de rugăciune în dobândirea mântuirii. O biserică, oricât ar fi de mică sau de mare, are rolul primordial de a ne aduna în rugăciune, de a face din oameni străini frați, pentru că Îl avem pe Dumnezeu drept Tată. (...) Prin așezarea Sfintei Cruci în locul pe care se va ridica Sfânta Masă se arată că noua biserică se întemeiază pe jertfa Mântuitorului Iisus Hristos. Slujba sfințirii nu se poate face fără piatra dreptunghiulară prin care arătăm că temelia lăcașului de cult este Însuși Hristos Cel răstignit și înviat, «Piatra cea din capul unghiului», Capul Bisericii al cărei «Mântuitor și este»”, a spus Preasfinția Sa.
În încheiere, părintele paroh a mulțumit Preasfințitului Părinte Paisie Sinaitul pentru prezența sa în mijlocul comunității și pentru săvârșirea rânduielii de punere a pietrei de temelie, ctitorilor care au sprijinit demersurile edilitare de până acum, precum și tuturor credincioșilor care au participat la slujbă.