Început de an în universităţile tehnice
Universităţile tehnice din Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi-au deschis luni porţile, anunţând o creştere importantă a numărului de studenţi. La Universitatea Politehnica Bucureşti (UPB), este pentru prima oară, după 1989, când numărul de studenţi depăşeşte 30.000. „Este o căutare fantastică de ingineri şi în aceste domenii după foarte mulţi ani în care inginerii nu s-au căutat”, a punctat Mihnea Costoiu, rectorul UPB.
Numeroase instituţii de învăţământ superior din ţară au dat deja startul noului an universitar, printre acestea fiind cele tehnice din Bucureşti, Iaşi, Timişoara.
Printre noutăţile cu care au fost întâmpinaţi în acest an studenţii Universităţii Politehnica Bucureşti se numără o vacanţă mărită la trei săptămâni în perioada sărbătorilor de iarnă, dar şi stagii de practică mai ample.
„Perioada de practică în anul viitor va fi mai amplă, mai mare şi un număr foarte mare de companii şi-au exprimat disponibilitatea de a sprijini studenţii noştri în practică. Practic, toţi studenţii anului III vor avea trei luni de practică în companii, integral în companii şi, în conformitate cu înţelegerile cu companiile, am oferit acest spaţiu mai amplu pentru practică”, a precizat rectorul UPB, Mihnea Costoiu, după festivitatea de deschidere a anului universitar 2017-2018.
El a mai anunţat că acest an este primul după 1989 când UPB ajunge la 33.000 de studenţi. „Anul acesta am depăşit, prima dată după 1989, 30.000 de studenţi. Am ajuns la 33.000 de studenţi în universitate. Cererea fantastică este în IT. Se caută şi inginerii din industriile care nu aveau căutare: industria chimică, mecanică, industria materialelor. Este o căutare fantastică de ingineri şi în aceste domenii după foarte mulţi ani în care nu s-au căutat. Anul acesta, până în acest moment, avem peste 12.000 de locuri de muncă oferite studenţilor din universitatea noastră la o generaţie de circa 3.000 de absolvenţi”, a arătat rectorul.
Şi Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) a deschis, luni, anul universitar cu un mesaj optimist, având în vedere afluxul mare de candidaţi care s-a înregistrat la admitere.
„Anul acesta începem cu un optimism lucid pentru că suntem deosebit de bucuroşi că în toate mediile se discută de o necesitate pe piaţa muncii de ingineri şi arhitecţi. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care, la studiile cu licenţă, am avut cu 20% mai mulţi candidaţi faţă de anul trecut. Bobocilor aş dori să le adresez un «Bun venit!» şi să-i asigur de faptul că, dacă urmează această meserie de inginer sau arhitect, aceasta îi va duce pe o scară socială şi la o situaţie materială de invidiat în România. Dacă îşi vor respecta profesia, şi profesia îi va face respectaţi”, a declarat rectorul TUIASI, prof. univ. dr. Dan Caşcaval.
Potrivit acestuia, în prezent, la TUIASI sunt 2.830 de „boboci” înscrişi pe locurile de la buget.
La Universitatea Politehnica Timişoara (UPT), odată cu deschiderea noului an academic, a avut loc inaugurarea unui nou laborator în cadrul Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologii Informaţionale. Rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, prof. dr. Viorel Şerban, a punctat faptul că studenţii de aici sunt foarte bine pregătiţi şi performanţi după absolvirea studiilor, iar „peste 90% din absolvenţi sunt primiţi imediat la muncă în companiile româneşti şi străine de pe piaţa forţei de muncă din Timişoara”.
La Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, festivităţile de deschidere a anului universitar 2017-2018, organizate la nivelul fiecărei facultăţi, vor avea loc atât vineri, cât şi luni, 2 octombrie, iar în aceste zile premergătoare, toată atenţia este îndreptată asupra studenţilor din anul I pentru care s-au pregătit activităţi speciale pentru integrarea în viaţa universitară şi familiarizarea cu oraşul, campusul universitar şi mediul academic.