Începutul Postului Crăciunului la Catedrala Mitropolitană din Iaşi
În Duminica a 25-a după Rusalii, prima zi din Postul Crăciunului, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași. În cadrul cuvântului de învățătură rostit cu acest prilej, ierarhul a adresat și un cuvânt de compasiune față de victimele incendiului de la Spitalul Județean Piatra Neamț.
Potrivit rânduielilor stabilite de părinții Catedralei Mitropolitane, credincioșii ieșeni au participat duminică, în prima zi din Postul Nașterii Domnului, la Sfintele Liturghii oficiate în mai multe locații din cadrul Ansamblului Mitropolitan. Prima Sfântă Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, în intervalul orar 6:30-8:30, în Catedrala Mitropolitană. Credincioșii prezenți la slujba arhierească au respectat recomandările medicale și distanțarea sanitară.
În cadrul Sfintei Liturghii, părintele arhimandrit Iustin Câmpanu a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod la prima Duminică a Postului Nașterii Domnului. În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a adresat un cuvânt de mângâiere și de compasiune față de victimele incendiului produs sâmbătă seară la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț: „Probabil ați aflat despre necazul cel mare care s-a revărsat aseară asupra Spitalului Județean din Piatra Neamț, parte a Arhiepiscopiei Iașilor. Cum aminteam și altă dată, parcă durerile noi se adaugă durerilor existente. Oamenii așezați acolo, între viață și moarte, într-un salon provizoriu ATI, au fost cuprinși de flăcările unui incendiu și mulți dintre ei, care se luptau între viață și moarte, au plecat la Dumnezeu.
Totodată, trei cadre medicale - un medic și două asistente - au fost cuprinse de flăcări, au rămas în viață, însă trupurile lor au fost afectate, iar medicii se luptă să îi păstreze în viață. Se cuvine pentru ei și pentru cei asemenea lor să ne rugăm lui Dumnezeu să odihnească sufletele celor plecați aseară, celor plecați probabil la cele veșnice noaptea trecută și din alte spitale, să odihnească Dumnezeu sufletele acelora care, cuprinși de această boală nemiloasă sau de altele, au plecat înainte, devreme, dintre cei dragi. Nădăjduim că au fost primiți de Dumnezeu în sânul lui Avraam, în locașurile drepților și în rândul celor mântuiți. De asemenea, Dumnezeu să-l ocrotească pe medicul aflat de gardă, să ocrotească și asistentele medicale care au încercat să salveze ceea ce se mai putea salva și parcă, împlinind cuvântului Domnului că nici o dragoste nu este mai mare decât aceea când cineva își pune viața sa pentru prietenul său, așa și aceștia, încercând să îi ajute pe cei bolnavi, au fost și ei cuprinși de flăcări”.
„Dumnezeu să îi ajute în necazul prin care trec, să mângâie și familiile celor decedați, precum și familiile acestor cadre medicale și să își întoarcă Dumnezeu privirea asupra noastră, să împlinească El gândul Său cu ajutorul Cerului revărsat asupra noastră, căci doar ajutorul Cerului, priceperea și jertfelnicia ostenitorilor din spitale pot să mai aline câte ceva din suferința care-i cuprinde, parcă din ce în ce mai mult, pe tot mai mulți oameni. Iar noi, cei care prin mila Domnului nu am fost cuprinși de această boală sau poate am depășit-o, să primim de la Dumnezeu putere să pătrundem în același duh de stare de veghe, pentru a ne ocroti pe noi înșine și pe cei din jurul nostru. Mai ales să adăugăm puțină stare de jertfă în atitudinea noastră față de cei care se luptă cu boala lor prin rugăciune, prin citirea Psaltirii, prin acte de milostenie, căci prin aceasta își arată creștinul adevărat chipul său autentic, care cuprinde în inima rugăciunii sale pe cei cunoscuți, pe cei necunoscuți, pe întregul Adam și întreaga umanitate”, a mai spus ierarhul.
La final, credincioșii prezenți au primit anafura într-un ambalaj special.
Din dorinţa ca toţi credincioşii să poată participa la Dumnezeiasca Liturghie, începând cu data de 1 noiembrie, s-a rânduit ca slujbele să se săvârşească la cinci Sfinte Altare din incinta Ansamblului Mitropolitan. Astfel, slujbele vor fi săvârșite de la ora 6:30 la Catedrala Mitropolitană, de la ora 8:00 la Catedrala Veche („Sfântul Gheorghe”), de la ora 9:30 la Paraclisul „Ecclesia” din cadrul Muzeului Mitropolitan, de la ora 9:30 la Sala „Sinaxar” din cadrul Muzeului Mitropolitan și de la ora 9:30 la Sala „Baptisteriu” din cadrul Muzeului Mitropolitan.