Începutul sărbătorii Sfântului Ierarh Nectarie la Mănăstirea Radu Vodă
Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina este cinstit în fiecare an la data de 9 noiembrie. Printre așezămintele care îl au ocrotitor se numără și Mănăstirea Radu Vodă din București, vatra monahală păstrând în patrimoniul sacru un fragment din cinstitele sale moaște.
Și anul acesta, așezământul monahal bucureștean întâmpină sărbătoarea sfântului ocrotitor printr‑un program liturgic bogat, desfășurat pe parcursul a mai multe zile, care a debutat în această seară, printr‑o procesiune cu raclele în care sunt așezate cinstitele moaște ale sfântului ierarh taumaturg, respectiv ale Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou, cunoscut, de asemenea, pentru vindecările minunate pe care le‑a mijlocit. Acestea au fost purtate de părinții obștii monahale, însoțiți de mulțime de credincioși și pelerini, în jurul bisericii și apoi au fost așezate în baldachinul împodobit cu flori din vecinătatea sfântului lăcaș. În continuare au fost oficiate slujba Vecerniei unită cu Litia și sfințirea mică a apei.
Programul liturgic va continua mâine, la sărbătoarea Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și a tuturor cereștilor puteri, începând cu ora 8:00 cu slujba Utreniei și a Sfintei Liturghii. Seara va fi oficiată slujba Privegherii în cinstea Sfântului Ierarh Nectarie, urmată de Taina Sfântului Maslu.
În ziua de pomenire a sfântului ocrotitor al mănăstirii bucureștene, la orele dimineții, după slujba Ceasurilor și a Paraclisului Sfântului Nectarie, va fi săvârșită Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului. Seara, începând cu ora 17:30, va fi oficiată Privegherea în cinstea Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou și Taina Sfântului Maslu.
Duminică, 10 noiembrie, începând cu ora 8:30 vor fi săvârșite slujba Ceasurilor, Acatistul Sfântului Ierarh Nectarie și Sfânta Liturghie. Seara vor fi oficiate slujba Privegherii și sfințirea mică a apei. Sărbătorile închinate Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina se vor încheia duminică seara, prin purtarea în procesiune a celor două racle și așezarea lor la locul obișnuit din biserica mănăstirii.