Începutul Triodului în Mitropolia Munteniei și Dobrogei
Ierarhii eparhiilor din Mitropolia Munteniei și Dobrogei au săvârșit în prima duminică a Triodului Sfânta Liturghie în catedrale, biserici mănăstirești și locașuri de cult parohiale. La Târgoviște și Galați au avut loc hirotonii în treapta de diacon, iar o biserică din Constanța închinată Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron și-a sărbătorit hramul.
În prima duminică din perioada liturgică a Triodului, numeroși credincioși au participat la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Arhiepiscopală din Târgoviște de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit diacon pe teologul Nicolae Georgian Oprea, pe seama Parohiei Ciocănești II, Protoieria Titu, județul Dâmbovița, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre semnificația teologică și misionară a Pildei Vameșului și a Fariseului, evidențiind smerenia, demnitatea și disponibilitatea vameșului către pocăință și înnoirea vieții, dar și împietrirea, închiderea și rezistența la schimbare și la lucrarea binelui din partea fariseului.
În ziua de 17 februarie, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârșit Sfânta Liturghie de hram în biserica închinată Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron și Sfântului Ierarh Luca al Crimeei din orașul Constanța. La finalul slujbei, ierarhul a binecuvântat un monument închinat preoților, învățătorilor și gospodarilor, ridicat în curtea parohială în contextul Anului omagial 2019 în Patriarhia Română.
Curtea de Argeș
În Duminica Vameșului și a Fariseului, credincioșii Parohiei „Înălțarea Domnului” din municipiul Curtea de Argeș au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului. Ierarhul a vorbit în cuvântul de învățătură despre atitudinea pe care trebuie să o aibă creștinii în timpul rugăciunii și despre darul românilor de a transpune cuvântul biblic în proverbe, ne-a transmis părintele consilier eparhial Ovidiu Vlăsceanu.
Parohia Podgoria, județul Buzău
Credincioșii din parohia buzoiană Podgoria au primit duminică, 17 februarie, vizita Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Ierarhul a slujit Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitate, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, ne-a transmis părintele Dragoș Olteanu, inspector eparhial. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul psaltic-misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei. În cuvântul de învățătură, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a explicat semnificațiile fragmentului evanghelic din prima duminică a perioadei Triodului.
În Duminica a 33-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi. După momentul intonării Axionului de către membrii corului catedralei, teologul Marian Docan a fost hirotonit întru diacon, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareș Bucur. În cuvântul de învățătură, Arhiepiscopul Casian a vorbit despre perioada mai intensă de rugăciune și de pocăință care începe cu această duminică și a tâlcuit înțelesurile duhovnicești ce se desprind din Evanghelia zilei.
Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Lehliu Gară, județul Călărași
Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit duminică Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” și „Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici” din Lehliu Gară, județul Călărași. În urmă cu 72 de ani, vrednicul de pomenire arhiereu Chesarie Păunescu, la acea vreme Episcop al Tomisului (Constanța), a târnosit singura biserică parohială din Lehliu Gară. Corul restrâns al Seminarului Teologic „Sfântul Ion Gură de Aur” din Slobozia, dirijat de pr. prof. Alexandru Daniel Vasile, a oferit răspunsurile liturgice. În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, ierarhul a vorbit despre smerenia mărturisită de vameș, despre nebunia slavei deșarte a fariseului și despre perioada de pregătire duhovnicească de 10 săptămâni a Triodului, în care suntem chemați să trăim virtutea smereniei, pentru ca la sfârșitul urcușului duhovnicesc al Sfântului și Marelui Post să fim pregătiți pentru întâmpinarea Mântuitorului Iisus Hristos, Cel Înviat, se arată pe sf-esc.ro. Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Vincențiu, racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Ierarh Nectarie a fost adusă de la Parohia Fetești Gară II spre închinarea credincioșilor.
Parohia Puțu Greci, județul Giurgiu
În Duminica Vameșului și a Fariseului, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a slujit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, a Parohiei Puțu Greci din Protopopiatul Hotarele, județul Giurgiu. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre Triod, una dintre cele trei perioade liturgice ale anului bisericesc, și a explicat pericopa evanghelică a zilei, se arată pe episcopiagiurgiului.ro. La finalul slujbei, ierarhul l-a felicitat pe părintele consilier Eduard Dumitrache, parohul bisericii, pentru activitatea pastorală, misionară şi administrativă din parohie. Enoriaşii parohiei au primit cuvânt de binecuvântare și încurajare pentru contribuţia la lucrările de restaurare şi înfrumuseţare a bisericii din localitatea Puțu Greci. În partea a doua a zilei, Preasfințitul Părinte Ambrozie a efectuat o vizită pastorală în Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Sfânta Cuvioasă Xenia” din Parohia Comana I, Protopopiatul Hotarele.
Mănăstirea Celic Dere, județul Tulcea
Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a slujit duminică Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Celic Dere, Protoieria Niculiţel. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre smerenie ca temelie a vieţii creştine şi cale sigură de dobândire a mântuirii. În aceeaşi zi, ierarhul i-a vizitat pe credincioşii Parohiei Frecăţei, Protoieria Tulcea, rostindu-le cuvânt de învăţătură.