Incidenţă alarmantă a bolii cronice de rinichi
Conform rezultatelor celui mai amplu studiu privind afecţiunile metabolice şi de rinichi, la nivel naţional se înregistrează circa 1,3 milioane de bolnavi diagnosticaţi cu boală cronică de rinichi, iar prevalenţa factorilor de risc metabolici pentru această boală - diabet, obezitate şi dislipidemie - s-a dublat.
Studiul Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR) arată că 7,7% dintre cei chestionaţi suferă de boală cronică de rinichi (BCR), în timp ce alţi 10,5% dintre cei cuprinşi în studiu nu aveau BCR, dar prezentau riscul de a dezvolta boala şi necesitau monitorizare. Printre factorii de risc semnificativi, care determină progresia maladiei, se numără diabetul, obezitatea şi dislipidemia. „Din studiu a rezultat că 1.346.810 de adulţi români, care au 20-79 de ani, suferă de BCR, iar cea mai mare prevalenţă se înregistrează după vârsta de 60 de ani, fără diferenţe de sex. Astfel, între 60 şi 79 de ani s-a constatat o creştere a prevalenţei. Sunt prevalenţe duble faţă de estimările anterioare. Diabetul zaharat are prevalenţa de 11,6%. România figura, în decembrie 2013, cu o prevalenţă de 5,1%. Studiul ne spune că prevalenţa este dublă în România şi este mai mare decât în America“, a explicat prof. Eugen Moţa, fost preşedinte al Societăţii Române de Nefrologie, citat de Agerpres.
Boala cronică renală este o afectare severă a rinichiului, care nu îşi mai poate exercita funcţia de bază, aceea de a filtra rezidurile toxice din sânge şi de a menţine balanţa dintre fluide şi săruri în organism. Simptomele care ar trebui să îngrijoreze şi să genereze o vizită de urgenţă la medic sunt: oliguria (cantitatea de urină eliminată zilnic mai mică decât cea normală), edeme (lichide acumulate în ţesuturi), oboseală, scăderea poftei de mâncare şi scăderea în greutate, greaţă, vărsături, somnolenţă sau insomnii, cefalee. Deteriorarea funcţiei renale duce la insuficienţă renală, pacientul necesitând apoi dializă sau chiar un transplant de rinichi.
Concluziile finale ale PREDATORR arată o situaţie îngrijorătoare şi în ceea ce priveşte obezitatea, dar şi în ceea ce priveşte persoanele supraponderale, tendinţa acestor afecţiuni fiind în creştere.
Studiul PREDATORR, demarat în 2013 şi realizat de Societatea Română de Nefrologie, în parteneriat cu Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, este prima cercetare care a permis aprecierea cu acurateţe a prevalenţei bolii cronice de rinichi în România. Obiectivele studiului PREDATORR au fost estimarea prevalenţei diabetului zaharat şi a prediabetului, estimarea prevalenţei supraponderii şi obezităţii şi estimarea prevalenţei BCR în România, prevalenţa fiind estimată pe trei grupe de vârstă.