Incidenţă alarmantă a cancerului de col
Deşi în ultimii ani s-au înregistrat progrese semnificative în prevenţia şi terapia cancerului de col uterin, în România, boala continuă să aibă o incidenţă crescută. Medicii recomandă înainte de orice screeningul periodic.
Conform datelor Ministerului Sănătăţii (MS), România continuă să ocupe un nedorit loc fruntaş în rândul ţărilor europene în ceea ce priveşte incidenţa şi mortalitatea prin cancer de col uterin. În fiecare zi, şase românce îşi pierd viaţa din cauza cancerului de col uterin, afecţiune care ar putea fi prevenită prin screening periodic şi prin vaccinare.
Începând cu anul 2013, cele două metode principale de prevenţie a cancerului de col uterin - vaccinarea împotriva HPV şi screeningul periodic - sunt prevăzute şi în legislaţia din România. Screeningul este disponibil femeilor cu vârsta între 25 şi 64 de ani, în baza unei scrisori de trimitere oferită de medicul de familie. Printr-o monitorizare corectă a pacientelor, screeningul periodic ajută în prevenirea unui număr mare de cazuri de cancer de col uterin, eficientizând, astfel, şi costurile sistemului de sănătate.
Vaccinarea împotriva HPV are caracter opţional, este prevăzută gratuit pentru fetele cu vârsta între 11 şi 14 ani, printr-o solicitare scrisă, depusă de părinţi, la medicul de familie. Vaccinul tetravalent protejează împotriva tulpinilor 16 şi 18, responsabile de 70% din totalul cazurilor de cancer de col uterin, dar şi împotriva tulpinilor 6 şi 11 care provoacă 90% dintre cazurile de condiloame genitale.
Cancerul de col uterin este cel mai frecvent tip de cancer întâlnit la femeile cu vârste între 15 şi 44 de ani. „Medicii de familie susţin, în continuare, programele de informare şi conştientizare a populaţiei, însă implicarea autorităţilor este vitală în implementarea efectivă a acestor programe de prevenţie“, a declarat pentru Mediafax dr. Cristian-Sever Oană, medic primar. Acesta a mai precizat că ţări europene precum Elveţia sau Belgia au ales prevenţia şi au implementat programe naţionale de vaccinare încă din 2006, Australia, Portugalia şi Germania din anul 2007, iar Danemarca, din anul 2008.
În România, vaccinarea împotriva HPV a fost reintrodusă în 2013 în calendarul de imunizări, ca vaccinare opţională, gratuită, fiind recomandată fetelor cu vârste între 11 şi 14 ani, cu dată efectivă de începere 1 octombrie 2013. „Odată cu anunţarea acestui program de imunizare, SNMF a dezvoltat un program de informare asupra pericolelor virusului HPV, atât în rândul medicilor, cât şi în rândul părinţilor, tocmai din dorinţa de a reduce mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. În doar două luni de la începerea programului nostru de informare, medicii de familie au primit aproximativ 2.000 de cereri din partea părinţilor. Acest lucru ne demonstrează faptul că pericolele bolii sunt conştientizate de un număr din ce în ce mai mare de părinţi, că avantajele vaccinării sunt evidente pentru aceştia şi că există cerere, ceea ce ne motivează să continuăm munca noastră. Avem nevoie de o implicare activă a autorităţilor din Sănătate şi Educaţie, astfel încât să reuşim să facem acest program funcţional. În caz contrar, cancerul de col uterin va ucide, în continuare, în România“, a declarat Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie. (Otilia Bălinişteanu)