Incubatoare noi pentru bebelușii din toată țara
Ministerul Sănătăţii a alocat în acest an 33 milioane de lei pentru achiziţionarea a 597 de incubatoare pentru spitalele din toată ţara. Spitalele publice din reţeaua autorităţilor locale au obligaţia de a contribui la achiziţionarea incubatoarelor cu 10% din valoarea totală a achiziţiei.
Reprezentanții Ministerului Sănătății (MS) au anunțat că acest fapt reprezintă un pas important în dezvoltarea programului „Mama și copilul”, astfel fiind acoperit necesarul total de incubatoare la nivelul unităților spitalicești din România. „La începutul acestui an, am demarat un proces minuţios de colectare de date de la toate unităţile spitaliceşti cu secţii de obstetrică-ginecologie şi neonatologie din ţară atât de la nivelul unităţilor aflate în subordinea MS, cât şi al unităţilor spitaliceşti care, în urma procesului de descentralizare, se află în subordinea consiliilor locale. Astfel, cele 123 de unităţi spitaliceşti la nivel naţional au raportat un necesar de 597 de incubatoare, dintre care 132 acoperă necesarul spitalelor aflate în subordinea ministerului - 9 spitale, iar 465 pentru unităţile spitaliceşti locale. Pentru acoperirea acestui necesar, MS a alocat un buget de 33 milioane de lei, echivalentul a peste 7 milioane de euro“, a afirmat ministrul sănătății, Patriciu Achimaș Gadariu.
Potrivit acestuia, spitalele publice din reţeaua autorităţilor locale au obligaţia de a contribui la achiziţionarea incubatoarelor cu 10% din valoarea totală a achiziţiei.
„Cu alte cuvinte, MS va aloca 90% din valoarea achiziţionării incubatoarelor pentru spitalele din reţeaua publică locală, iar consiliile locale trebuie să vină cu o participare financiară de 10%. După alocarea acestei cofinanţări, MS pune la dispoziţie diferenţa de 90% pentru fondurile necesare incubatoarelor“, a precizat ministrul.
El a subliniat că cele 597 de incubatoare vor acoperi în totalitate necesarul naţional din prezent. „Ne dorim ca până în 1 iunie, când sperăm să ne reîntâlnim în aceeaşi formulă, să putem finaliza elaborarea unui plan de acţiune bazat pe Strategia 2014-2020, un plan de acţiune realist şi eficient, care să identifice, să acopere principalele nevoi în domeniu. Vom organiza o serie de întâlniri strategice la nivelul centrelor universitare, care vor concentra toate judeţele arondate, cu scopul colectării de informaţii şi propuneri, dar şi promovarea acestui program. Calendarul este 18 martie - Constanţa, 25 martie - Târgu Mureş, 8 aprilie - Cluj-Napoca, 15 aprilie - Timişoara, 13 mai - Iaşi, 20 mai - Craiova. Din această serie de întâlniri-dezbateri ne dorim să coagulăm sprijinul tuturor specialiştilor implicaţi - ginecologi-neonatologi, medici de familie, pediatri, dar şi societate civilă implicată. Putem identifica soluţiile optime pentru realizarea acestui plan dedicat mamei şi copilului“, a mai spus reprezentantul MS.