Infecția cu Clostridium, forme tot mai severe
Severitatea infecției cu Clostridioides difficile a crescut în ultimii zece ani, aceasta devenind una dintre cele mai frecvente infecții intraspitalicești, atrage atenția Adelina Marinescu, medic infecționist la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, într-o declarație preluată de publicația „Viața Medicală”.
Clostridioides difficile (cunoscut anterior sub denumirea Clostridium difficile) este un bacil (bacterie) prezent în flora microbiană normală a intestinului subțire.
Potrivit medicului, infecția se manifestă doar în anumite condiții, cele mai frecvente fiind consumul excesiv de antibiotice, care distrug flora intestinală normală, imunosupresia, intervenții chirurgicale la nivelul tubului digestiv, de rezecție a unor segmente de tub digestiv din tranzitul digestiv normal și crearea unor condiții favorabile dezvoltării acestuia, tratamentul cu citostatice sau administrarea de laxative în exces.
„Cele mai frecvente și comune simptome ale infecției care apar în cazurile ușoare și moderate sunt reprezentate de diaree apoasă (mai multe scaune diareice pe zi, timp de 2-3 zile), crampe abdominale ușoare și sensibilitate la atingerea/palparea abdomenului, febră, greață, scăderea poftei de mâncare, deshidratare și chiar scădere în greutate”, a subliniat dr. Adelina Marinescu. Manifestările clinice ale infecției cu Clostridium sunt variate, de la forme ușoare de boală diareică acută până la colita pseudomembranoasă și megacolon toxic. Uneori, evoluția negativă a infecției poate duce chiar la decesul pacientului. (I. M.)