Infecțiile nosocomiale sunt subraportate

Un articol de: Otilia Bălinișteanu - 16 Martie 2018

Potrivit declarațiilor ministrului sănătății, Sorina Pintea, subraportarea infecțiilor intraspitalicești și managementul ineficient al curățeniei în spitale au condus, în timp, spre un nivel al rezistenței microbiene care ar trebui să ne îngrijoreze. Unul dintre elementele esențiale în a preveni infecțiile din spitale este igiena mâinilor personalului medical.

Problema infecțiilor nosocomiale a fost unul dintre cele mai importante puncte de discuție în cadrul „Romanian Hand Hygiene Day 2018”, eveniment ce a reunit specialiști și medici infecționiști din sistemul medical românesc, dar și din numeroase țări europene.

Prezent la conferință, ministrul român al sănătății, Sorina Pintea, a declarat că în multe dintre spitalele din țară respectarea regulilor de igienă nu este o prioritate și că se invocă cu prea multă lejeritate lipsa fondurilor atunci când vine vorba despre curățenia din spitale. „Avem reguli, foarte multe reguli în sistem, numai că ele trebuie şi respectate. (...) Am constatat că sunt multe spitale unde nu prea se pune accent pe respectarea regulilor. Vreau să vă spun din experienţa mea, în calitate de manager de spital, că această curăţenie în spitale nu este direct proporţională cu fondurile”, a spus ministrul.

Aceasta a anunțat că, potrivit ultimului raport al European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), infecţiile asociate asistenţei medicale în spitalele românești sunt subraportate. Această situație paradoxală vine și din cauza faptului că indicatorii de performanță a managerilor de spital sunt calculați în funcție de numărul de infecții nosocomiale raportate. Sorina Pintea a anunțat că un prim pas în rezolvarea acestei dificile probleme va fi tocmai schimbarea acestor indicatori de performanță.

Conform statisticilor prezentate în raportul ECDC, România are doar 1,4% infecții asociate actului medical, pe când țări cu sisteme sanitare mult mai performante, precum Danemarca sau Belgia, raportează un procentaj de 5,3%, respectiv 6,3%.

„Este un raport care scoate în evidenţă toate problemele pe care le are sistemul medical din România în acest moment din acest punct de vedere. Nivelurile actuale de rezistenţă antimicrobiană din România sunt îngrijorătoare”, a subliniat ministrul sănătății.

Una dintre soluțiile cele mai la îndemână pentru a preveni infecțiile este corecta igienă a mâinilor personalului din unităţile medicale. Potrivit preşedintelui Societăţii pentru Prevenirea Infecţiilor din Marea Britanie, Neil Wigglesworth, în țara sa a fost implementat cu succes un program privind reducerea infecţiilor în unităţile medicale prin dezinfectarea mâinilor. „În Marea Britanie am înregistrat un succes important, am putut identifica o reducere a infecţiilor”, a spus Neil Wigglesworth, în cadrul conferinței.

Medicii infecționiști susțin că respectarea a cinci pași în ceea ce privește dezinfectarea mâinilor în cazul personalului medical poate asigura întreruperea transmiterii microbilor în spitale: ­înainte de atingerea pacientului, înainte de orice gest aseptic, după contactul cu lichide biologice, ­înainte şi după ce poartă mănuşi, după ce au fost atinse obiecte din anturajul pacientului și înainte de a părăsi salonul pacientului.

Conform profesorului Didier Pittet, de la Spitalul Universitar din Geneva, iniţiatorul Programului Global pentru Siguranţa Pacientului, prin această metodă de dezinfectare a mâinilor se reduce infecţia şi se salvează anual între cinci şi opt milioane de vieţi în întreaga lume.