Informații privind radiațiile neionizate, pe site-ul ANCOM

Un articol de: Oana Nistor - 29 August 2016

Măsurători ale câmpului electromagnetic generat de surse de frecvenţă joasă sau înaltă din mai multe puncte din Bucureşti şi alte 35 de oraşe din țară pot fi consultate online pe site-ul Autorității Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Pentru fiecare dintre aceste măsurări sunt precizate locul, perioada şi nivelul de expunere la câmp electromagnetic, exprimat în procente, în raport cu nivelul maxim de referință stabilit de Ministerul Sănătății. Așadar, harta, ce poate fi consultată online la adresa http://www.monitor-emf.ro/index.php/map, permite vizualizarea amplasamentelor tuturor stațiilor fixe de monitorizare a nivelului de câmp electromagnetic instalate de ANCOM, într-o serie de puncte din spațiul public, precum și consultarea rezultatelor măsurătorilor realizate, în permanență, de acestea.

Punctele de măsurare au fost alese în vecinătatea instituțiilor de învățământ, a spitalelor, a instituțiilor publice, a zonelor aglomerate (ex. gară, piață etc.) sau a zonelor publice în vecinătatea cărora există aglomerări din punctul de vedere al surselor de câmp electromagnetic. Pentru fiecare dintre măsurări sunt precizate locul, perioada şi nivelul de expunere la câmp electromagnetic, exprimat în procente, în raport cu nivelul maxim de referință stabilit prin lege.

Măsurătorile din harta ANCOM sunt realizate de 50 de senzori ficşi de monitorizare de bandă largă, amplasaţi în Bucureşti şi alte 35 de oraşe din ţară. Aceşti senzori funcţionează permanent, transmiţând rezultatele către platforma informatică o dată la 24 de ore şi sunt plasaţi în exterior, în spaţii publice, în vecinătatea cărora există aglomerări ale surselor de câmp electromagnetic.
Conform ANCOM sunt avute în vedere măsurători ale câmpului electromagnetic generat de surse de frecvenţă joasă sau înal­tă, precum staţii radio/TV, GSM, UMTS, WiFi, WiMax sau alte echipamente de emisie-recepţie, care operează în gama de frecvenţe 100 kHz-7 GHz, realizate cu senzori ficşi, ca parte a planului său anual de măsurători. Potrivit instituţiei, până în prezent, măsurătorile efectuate de ANCOM nu au evidențiat depă­șiri ale limitelor prevăzute de lege. În plus, faţă de monitorizarea permanentă a câmpului electromagnetic, prin senzori ficşi, Autoritatea realizează şi măsurători cu echipamente mobile, conform planului anual de măsurători al instituției. Atât măsurătorile cu senzori ficși, cât și cele cu echipamente mobile sunt realizate exclusiv în spațiul public.

În România, expunerea la câmp electromagnetic este reglementată prin lege, conform practicilor adoptate şi în Uniunea Europeană (UE). „Ordinul ministrului sănătăţii publice nr. 1193/2006 pentru aprobarea Normelor privind limitarea expunerii populaţiei generale la câmpuri electromagnetice de la 0 Hz la 300 GHz are la bază Recomandarea 1999/519/EC privind limitarea expunerii populaţiei generale la câmpuri electromagnetice (de la 0 Hz până la 300 GHz), document de referinţă pentru toate statele membre ale UE, avizat de Comisia internaţională de protecţie la radiaţii neionizante (ICNIRP)”, după cum informează ANCOM.

În ceea ce priveşte relația dintre valorile măsurate şi starea de sănătate a populației, Autoritatea recomandă cetățe­nilor să se adreseze institutelor şi centrelor de sănătate publică, precum şi direc­țiilor de sănătate publică aflate în subordinea Ministerului Sănă­tății.