Infrastructura rurală, finanţată din septembrie

Data: 31 August 2015

Măsura de infrastructură rurală din noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 va fi deschisă la începutul lunii septembrie, iar fondurile totale alocate vor fi de 1,1 miliarde de euro, potrivit ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, Daniel Constantin.

Ministrul a anun­țat că va fi deschisă la începutul lunii septembrie şi sesiunea de primire de proiecte pentru infrastructura rurală, care are prevăzute fonduri de 1,1 miliarde de euro pe tot programul şi vor vedea ulterior care va fi alocarea pentru acest an. „Ştiu că este un proiect foarte aşteptat de autorităţile publice locale. Este nevoie în satul românesc să ducem utilităţi şi să facem investiţii ca să creştem calitatea vieţii în mediul rural“, a anunţat, marţi, ministrul agriculturii.
Şeful MADR a precizat că prin deschiderea măsurilor din noul PNDR 2014-2020 au intrat pe piaţă fonduri europene de peste 900 milioane de euro, bani aflaţi la dispoziţia fermierilor, iar numărul proiectelor depuse până în prezent a depăşit 1.200.
„Cred că astăzi PNDR 2014-2020 este singurul program din România care are sesiuni de primire de proiecte şi are deschise majoritatea liniilor de finanţare. Avem pe piaţă aproape 900 milioane de euro fonduri europene la dispoziţia fermierilor şi avem deja peste 1.200 de proiecte depuse şi chiar de foarte mulţi tineri. Asta îmi dă speranţa, beneficiind şi de experienţa trecutului, că putem să avem o absorbţie foarte ridicată, dar putem să avem proiecte mult mai importante din punct de vedere calitativ“, a adăugat Daniel Constantin.
În ceea ce priveşte PNDR 2007-2013, ministrul agriculturii a afirmat că România a ajuns la un grad de absorbţie de 87% şi, cu toate că a existat o presiune foarte mare pentru cei care au beneficiat de fonduri europene de a termina investiţiile până la 30 septembrie 2015, ei le vor putea continua şi după 31 decembrie 2015.
„Am anunţat că printr-o hotărâre de guvern am anulat acest termen şi vestea bună pentru fermieri este că ei pot continua investiţiile chiar şi după 31 decembrie 2015, dacă proiectul este început şi dacă experţii de la Autoritate vor considera că vor putea termina într-un timp rezonabil investiţiile. Nici un fermier care a început investiţiile, are contract de finanţare, nu pierde sumele“, a precizat liderul de la agricultură.
Şi Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a anunţat că va deschide în cursul lunii septembrie o nouă sesiune pentru depunerea proiectelor aferente submăsurii 7.2 „Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică“ şi submăsurii 7.6 „Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural“.
Această nouă sesiune de primire de proiecte destinată infrastructurii rurale va avea loc în paralel cu reevaluarea a peste 200 de proiecte depuse de autorităţile locale prin Măsura 125 „Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii“ şi Măsura 322 „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale“, din cadrul PNDR 2007-2013, ca urmare a acordului primit de la Comisia Europeană.
Potrivit datelor furnizate Agerpres de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), România a ajuns la un grad de absorbţie de 87% din fondurile europene alocate prin PNDR 2007-2013, iar sumele plătite până în prezent beneficiarilor au depăşit 7,6 miliarde de euro.