Îngrijirea grădinii în luna martie
Prima lună de primăvară este cea mai solicitantă pentru grădinărit. Acum este momentul să vă îngrijiţi florile şi pomii din grădină care se trezesc la viaţă. Este perioada cea mai potrivită pentru lucrările de curăţire a terenului, îndepărtare a florilor moarte şi plantare de legume timpurii.
Amenajarea sau reamenajarea terenului destinat florilor începe, potrivit specialiştilor în horticultură, după topirea zăpezii, în prima jumătate a lunii martie. Dacă vă gândiţi să vă înfrumuseţaţi grădina cu noi specii de flori, prima lună a primăverii este ideală pentru plantarea de noi bulbi. Magnolia, liliacul, iasomia, trandafirul, rozmarinul şi arbuştii ornamentali trebuie plantaţi acum. De asemenea, sădiţi plantele cu bulbi sau tuberculi delicaţi - gladiola, crinii şi daliile. Puteţi continua să plantaţi noi bulbi la fiecare două săptămâni, până la jumătatea lui iunie, pentru a asigura astfel o sursă continuă de flori. Timp de o săptămână de la plantare este necesar să le udaţi aproape zilnic şi din abundenţă şi aveţi grijă să îndepărtaţi toate florile moarte de pe plantele cu bulbi.
Îngrijirea trandafirilor
Odată cu încheierea iernii şi trecerea pericolului de îngheţ, este bine să vă ocupaţi de trandafiri, flori care sunt astăzi aproape de nelipsit din grădinile tuturor. Până la finalul lunii, ocupaţi-vă de tăierea acestora şi aplicaţi o fertilizare, pentru a-i ajuta să-şi concentreze creşterea asupra inflorescenţelor şi nu asupra foliajului. Ca perioadă de plantare, cele mai potrivite luni sunt martie şi aprilie. Dacă plantaţi butaşi de trandafiri, este de preferat să îi lăsaţi în apă timp de 24 de ore înainte de plantare. Pentru ca trandafirii să înflorească frumos şi din abundenţă, aceştia trebuie plantaţi în locuri însorite şi adăpostite de vânturi puternice.
Revigorarea terenului şi îngrijirea pomilor
O altă etapă importantă în procesul de muncă în grădină este pregătirea terenului. Greblaţi pământul, adunaţi frunzele, crengile rupte şi uscăciunile de prin pământ - rădăcini de salată, mărar, cimbru. După curăţirea terenului, ocupaţi-vă de îngrijirea pomilor. În cazul în care aveţi deja plantaţi în grădină pomi, luna aceasta trebuie să le acordaţi o atenţie specială. Unii, cum ar fi de exemplu piersicul, caisul sau prunul, necesită scurtarea ramurilor anuale care au depăşit anumite lungimi. La măr şi păr nu se recomandă tăierea ramurilor anuale, deoarece în vârful acestora se află mugurii de rod. Dacă vreţi să mutaţi arbuştii şi arborii, trebuie să faceţi această lucrare înainte ca mugurii să se umfle sau să se fi deschis.
Plantarea legumelor timpurii
Agricultorii care preferă legume şi verdeţuri timpurii, culese din grădina proprie, trebuie să se ocupe de plantarea şi sădirea acestora. Semănaţi morcov, spanac, pătrunjel, praz, ceapă şi pregătiţi terenul pentru plantarea cartofului. Spre sfârşitul lunii martie, în funcţie de temperatură, puteţi începe plantarea cartofilor pentru toamnă-iarnă. Răsadurile crescute în sere sau răsadniţe transplantaţi-le în grădină, iar ceapa şi usturoiul sădite toamna săpaţi-le luna aceasta. De asemenea, vă puteţi ocupa şi de plantarea căpşunilor, afinilor şi coacăzelor. Nu uitaţi, pentru a avea o grădină frumoasă şi roditoare trebuie să o îngrijiţi în fiecare săptămână. (Mariana Bahcevan)