Înmulţind talanţii, primim bucuria comuniunii cu Dumnezeu
Evanghelia duminicii a XVI-a după Rusalii, rostită ieri în toate bisericile ortodoxe din ţară, ne arată că trebuie să ne pregătim în viaţă pentru a da răspuns bun la judecata lui Hristos, atunci când El ne va cere socoteală privind înmulţirea darurilor primite de la Dumnezeu, după cum a arătat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în cuvântul de învăţătură rostit în Paraclisul „Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul“ din Reşedinţa patriarhală.
Reacţia stăpânului din Evanghelie când a aflat izbânda fiecăruia dintre slugile sale ne arată cât de mare este responsabilitatea omului faţă de modul cum trăieşte pe pământ. Însă, după cum a atras atenţia Preafericitul Părinte Daniel, pilda nu se referă numai la viaţa duhovnicească, ci şi la întreaga viaţă a omului, ca vieţuitor în comunitatea umană. Întunericul cel mai din afară, în care este trimis cel care nu s-a străduit să îşi înmulţească talantul, este lipsirea de lumina comuniunii cu Dumnezeu a celor care din viclenie şi lenevire nu au înmulţit darurile primite de la Dumnezeu. „Este vorba de o imposibilă comuniune între Dumnezeu cel darnic şi omul cel nepăsător, care nu a înmulţit talantul pentru că nu a dăruit semenilor nimic din talentul său, din calităţile sale“, a spus Întâistătătorul Bisericii noastre.
Dreptatea lui Dumnezeu este însă scoasă în evidenţă prin principiul proporţionalităţii de care Dumnezeu ţine cont în distribuirea darurilor sau a talentelor sau a calităţilor, potrivit măsurii capacităţii de lucrare a fiecărui om. „Cel care a primit cinci talanţi i-a dublat şi a dobândit zece, cel care a primit doi i-a dublat şi a dobândit patru. Ei au înmulţit talanţii în mod proporţional şi au primit aceeaşi răsplată. Cu alte cuvinte, proporţionalitatea în înmulţirea darurilor este completată cu plinătatea în recunoaşterea vredniciei, hărniciei şi dărniciei celor care au înmulţit talanţii. Dumnezeu nu cere de la om mai mult decât poate să facă el, nu cere să facă ceva peste măsură, ci dacă omul, cu totală dăruire de sine şi totală dărnicie, a înmulţit talanţii, el primeşte plinătatea bucuriei comuniunii cu Dumnezeu“, a arătat Patriarhul României.
De asemenea, trebuie să învăţăm cât de important este să nu ne lăsăm cuprinşi de invidie din cauza faptului că unii au mai multe daruri, iar alţii mai puţine. „Responsabilitatea celor care au daruri multe este mai mare decât a celor care au primit calităţi mai puţine. Mântuitorul Iisus Hristos spune: «Celui care a primit mult i se cere mult, iar cui i s-a încredinţat i se va cere şi mai mult»“, a subliniat Preafericirea Sa.