Înnoire la o parohie din județul Buzău
Biserica parohiei buzoiene Căpățânești și-a prăznuit duminică, 23 aprilie, ocrotitorul spiritual, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. În ziua hramului, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie, apoi a sfințit noul așezământ parohial.
La acest moment deosebit din viața comunității, la Sfânta Liturghie a cântat Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei.
În soborul care a slujit împreună cu ierarhul locului s-au aflat: pr. Valentin-Bogdan Ene, consilier eparhial la Sectorul economic-financiar, pr. paroh Claudiu-Gigel Panait, consilier eparhial la Sectorul agricol, viticol și silvic, pr. Constantin Călin, protopop al Protoieriei Buzău I, pr. Nicolae Moraru, profesor la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, precum și alți clerici invitați.
În omilia adresată credincioșilor prezenți, ierarhul a reliefat învățăturile desprinse din pericopa evanghelică a Duminicii a 2-a după Paști (Ioan 20, 19-31), vorbind despre îndoiala Sfântului Apostol Toma cu privire la Învierea Mântuitorului din morți și despre modul în care acesta a ajuns, în cele din urmă, să-și afirme cu toată convingerea credința în Hristos Cel răstignit și înviat, prin cuvintele: „Domnul meu și Dumnezeul meu!” (Ioan 20, 28).
La momentul îndătinat din cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Gabriel-Mugurel Anghel a fost hirotonit în treapta de preot pe seama Parohiei Lanurile din Protoieria Râmnicu Sărat, județul Buzău.
După slujbă, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a binecuvântat noul așezământ al Parohiei Căpățânești, construit între anii 2021 şi 2023, care cuprinde o cancelarie, o capelă mortuară și o casă praznicală, alcătuită din sală de mese și bucătărie.
Pentru rodnica sa lucrare pastorală și edilitară, părintele paroh Claudiu Panait a fost răsplătit cu Diploma de vrednicie „Episcopul Chesarie” cu insignă. De asemenea, Constantin Dumitru, primarul comunei Mărăcineni, a primit Ordinul „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” (clasa a II-a) cu cruce și insignă, în semn de apreciere pentru sprijinul acordat bisericii din satul Căpățânești, dar și celorlalte biserici din comună.