Înnoire la Parohia Magula din Prahova
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, a Parohiei Magula din județul Prahova, a fost sfințită duminică, 15 septembrie, după un amplu proces de restaurare. Slujba de sfințire a picturii și cea de binecuvântare a lucrărilor efectuate la exteriorul locașului de cult au fost săvârșite, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. În continuare, ierarhul a slujit Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, după care a sfințit casa praznicală și capela mortuară a parohiei.
Pictura restaurată a bisericii parohiale a fost sfințită cu Sfântul și Marele Mir, iar exteriorul locașului de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfințită. La Altarul de vară amenajat în pridvorul bisericii, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a săvârșit Sfânta Liturghie și a rostit un cuvânt de învățătură, în prezența a numeroși credincioși și a reprezentanților autorităților de stat și locale. După citirea pericopei evanghelice din Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit despre semnificațiile duhovnicești ale asumării Crucii și urmării Mântuitorului Hristos. „În chemarea luării Crucii nu este vorba despre o cruce din piatră, din fier sau din lemn, frumoasă sau foarte mare. Luarea Crucii este purtarea unei suferințe, a unor încercări, a unei boli, a unor nedreptăți pe care le-am putea întâlni în viață. Crucea înseamnă, în sens larg, suferința fiecăruia dintre noi. De aceea este pilduitoare atitudinea unor oameni care își duc în tăcere crucea până la mormânt. Sunt oameni care suferă uneori ani la rând, iar alții o viață întreagă, și își păstrează o pace și o lumină a privirii și mai ales o căldură a inimii. Sunt oameni care au trecut prin mari încercări, și-au pierdut copiii, rudeniile apropiate, soții, soțiile, și au dus crucea aceasta până la sfârșitul vieții lor. Alții au pierdut bunuri într-o mare încercare, în vremea inundațiilor sau a unui incendiu, și au știut să-și ducă suferința ca pe o cruce. De asemenea, sunt nedreptăți pe care le putem întâlni în viață, chiar din partea unora cărora le-am făcut bine. Sunt și foarte multe lucruri nedrepte pe care mulți oameni valoroși le poartă ca pe o cruce în toată viața lor. Așadar, luarea Crucii este purtarea suferinței până la capăt, iar Părinții filocalici ai Bisericii spun că în cazul unei suferințe, al unor încercări, singurul lucru pe care îl cere Dumnezeu de la noi este să-I mulțumim pentru ceea ce am primit. Uneori, suferința pe care o încercăm este o pedagogie care ne poate apropia de Dumnezeu”, a spus ierarhul în cuvântul de învățătură. La slujbă au fost pomeniți ctitorii, slujitorii și binefăcătorii acestei biserici trecuți la Domnul.
Cu binecuvântarea Patriarhului României, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a acordat la finalul slujbei mai multe diplome omagiale și distincții de vrednicie persoanelor care au sprijinit biserica parohială din Magula. Pentru coordonarea lucrărilor de restaurare și înfrumusețare a locașului de cult, părintele paroh George Severin a fost hirotesit iconom stavrofor, iar părintele coslujitor Vlăduț Popa a primit rangul de sachelar. Părintele Ștefan Mușat, fost paroh al bisericii din Magula, a primit o icoană cu chipul Maicii Domnului. Primarul comunei Tomșani, Florin Pelin, și fratele său, Gheorghe Pelin, au primit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni. „Biserica din localitatea Magula, cunoscută ca «Biserica Albă», a îmbrăcat haine de sărbătoare, fiind resfințită după ample lucrări de restaurare și consolidare în exterior, dar și după restaurarea picturii interioare. De asemenea, ne-am bucurat de sfințirea casei praznicale și a camerei mortuare. A rânduit Dumnezeu ca dorința de mulți ani a locuitorilor acestei comune să se împlinească în Anul omagial al satului românesc”, a declarat pentru TRINITAS TV părintele Ionuț Negoiță, protoiereu al Protopopiatului Urlați, județul Prahova.