Înnoire și binecuvântare în parohia ilfoveană Balotești
Parohia Balotești din cadrul Protopopiatului Ilfov Nord a primit în Duminica a 6-a după Paști vizita Preasfințitului Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal. Ierarhul a târnosit biserica parohială ocrotită de Sfântul Ierarh Nicolae, Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron și Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul, care s-a înnoit în urma unor lucrări de reparare, restaurare și conservare. Totodată, Preasfinția Sa a sfințit noua clopotniță și două clopote, precum și o capelă mortuară și o casă praznicală.
Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul au făcut parte părintele Cristian Burcea, protoiereu al Protopopiatului Ilfov Nord, părintele paroh Iulian Popescu, părintele coslujitor Valentin-Cristian Anghel, precum și alți preoți și diaconi.
În urma unor lucrări de reparare și restaurare a învelitorii și a faţadei bisericii, inclusiv a unor lucrări pentru hidroizolarea zidurilor acesteia, dar și lucrări de restaurare și conservare a picturii murale, sfântul lăcaș ce datează din anul 1763 a primit veșmântul sfințeniei. Slujba de târnosire a fost săvârșită de delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul. După pecetluirea prestolului, ierarhul a oficiat și slujba de binecuvântare a unor noi edificii ridicate în ultima perioadă în cadrul parohiei.
Astfel, au fost sfințite prin ungere cu untdelemn și stropire cu agheasmă noua clopotniță care adăpostește și pangarul bisericii, precum și cele două clopote. Totodată, au fost sfințite noua capelă mortuară situată în curtea cimitirului parohial și casa praznicală, situată în proximitatea acesteia, unde se vor putea organiza agape tradiționale săvârșite cu ocazia slujbelor de pomenire.
În continuare, soborul de slujitori a săvârșit Sfânta Liturghie, în cadrul căreia, după citirea pasajului evanghelic duminical, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat simbolismul vindecării orbului ca restaurare a omului prin Botez. „Domnul Iisus Hristos nu tămăduiește o boală, ci dă lumină unui orb din naștere. Mântuitorul a făcut tină din pământ și i-a uns ochii. A făcut tină pentru că El este Cel care dintru început l-a creat pe om din elementele acestei lumi, din pământ. Mântuitorul vine în fața acestui orb și reamintește de crearea omului și de lucrarea de mântuire a omului. De aceea, de îndată l-a trimis să se spele la scăldătoarea Siloamului, pentru că cel ce se coboară și se spală în numele Sfintei Treimi este făptură nouă, binecuvântată de Dumnezeu, iar prin spălarea cu apă primește și vederea duhovnicească, vederea luminii învățăturilor Domnului Hristos, care sunt lumină pentru cărările pașilor noștri în viață”, a spus Preasfinția Sa.
De asemenea, ierarhul a arătat faptul că după sfințire, biserica devine loc de curăţire: „Biserica nu este numai o podoabă a unei localități sau un monument istoric, ci ea devine o scăldătoare a Siloamului pentru că toți cei care s-au botezat în numele Sfintei Treimi în acest spațiu au numele înscrise în ceruri. Toți membrii Bisericii sunt supuși ispitelor și greșelilor. Haina de lumină a Botezului, întinată cu diverse pete, se cere deseori curățită, iar această curățire se face prin harul iertării păcatelor, dăruit îndată după Înviere de Mântuitorul ucenicilor Săi. Biserica, în lumina Evangheliei de astăzi, devine scăldătoare a Siloamului unde vin credincioșii pentru a-și spăla ochii sufletului de temporare acoperiri ale păcatelor, dar și haina sufletului odată cu primirea iertării păcatelor, prin lucrarea Duhului Sfânt și prin asistența preotului, căruia i s-a încredințat această putere dată de Mântuitorul”.
Recunoștință pentru ctitori și ostenitori
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a transmis un mesaj de binecuvântare și felicitare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel tuturor celor care s-au ostenit și s-au implicat în finalizarea lucrărilor de restaurare și înfrumusețare a bisericii parohiale. Totodată, ierarhul a oferit, din partea Patriarhului României, daruri și distincții celor care s-au implicat sau au contribuit la realizarea lucrărilor. Astfel, cei doi preoți slujitori ai bisericii, părintele paroh Iulian Popescu și părintele coslujitor Valentin-Cristian Anghel, au primit câte o icoană cu chipul Maicii Domnului cu Pruncul. Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni a fost acordat primarului comunei Balotești, Cristian Ştefan Pretorian, și președintelui Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma. Doamna Maria Busuioc a primit Ordinul „Crucea Maria Brâncoveanu”. Diploma omagială și medalia comemorativă a anului 2022 au fost oferite familiilor Gheorghe și Elena Udrea, respectiv Gabriel și Dana Ghiorghieș. Domnii Nicolae și Sorin Macoveiciuc au primit distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. Aceeași distincție a fost acordată și Consiliului parohial al Parohiei Balotești. Comitetul parohial al aceleiași parohii a primit distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului.
La rândul său, protoiereul Protopopiatului Ilfov Nord a mulțumit Preasfinției Sale pentru slujire, felicitându-l cu ocazia sărbătoririi a opt ani de la hirotonia întru arhiereu. Totodată, părintele paroh i-a oferit Episcopului-vicar patriarhal un buchet de flori și o icoană cu chipul Maicii Domnului, felicitându-l pentru aniversare și mulțumindu-i pentru slujire și pentru bogatul cuvânt de învățătură.