Înnoire și binecuvântare la biserica de lemn din Mărgăritești

Un articol de: Pr. Dragoș Olteanu - 06 Octombrie 2020

Biserica Parohiei Mărgări­tești din județul Buzău, cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfinții Trei Ierarhi”, a fost sfințită duminică, 4 octombrie 2020, de Înalt­prea­sfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Slujba de târnosire a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârșită de ierarhul locului, împreună cu un sobor de patru preoți și doi diaconi, în locașul de cult nou sfințit.

În cuvântul de învățătură, Înalt­preasfinția Sa a evidențiat sem­ni­fi­cațiile fragmentului evanghelic din Predica de pe munte (Luca 6, 31-36), în care Mântuitorul Iisus Hristos vorbește despre iubirea vrăjmașilor:

„Domnul Hristos dorește de la noi să nu ne limităm a face binele doar celor care ne-au făcut bine, întrucât ar însemna să rămânem pe un plan orizontal de gândire și nu ne-am deosebi cu nimic de cei ce aparțin altor credințe religioase, diferite de crești­nism. Mântuitorul ne cere să depă­șim logica umană și să facem lucruri extraordinare: să-i binecuvântăm pe cei care ne blestemă, să facem bine celor care ne fac nouă rău și să-i iubim pe vrăj­mașii noștri (Luca 6, 27-28), pentru ca astfel să devenim fii ai lui Dumnezeu Cel Preaînalt. Este un îndemn la autodepășire în plan duhovnicesc”, a menționat chiriarhul Buzăului și Vrancei.

La finalul Sfintei Liturghii, Înalt­preasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii și slujitorii sfântului locaș trecuți la cele veș­nice. Corul psaltic misionar „Sfân­tul Roman Melodul” al eparhiei a oferit răspun­surile la strană.

Pentru munca depusă la renovarea bisericii, preotul paroh Marian Orășanu a fost hirotesit sachelar, iar cei care au contribuit la realizarea lucrărilor de înfrumuse­țare au primit distincții și diplome de vred­nicie.

Conform unei însemnări a preotului Aurel I. Popescu, din 8 februarie 1967, biserica de lemn a Parohiei Mărgăritești a fost adusă aici, la o dată necunoscută, din satul Fundul Budii, comuna Buda, raionul Râmnicu Sărat; construcția ei se pare că a fost realizată între anii 1827 şi 1837. Prin osteneala actualului paroh și cu sprijinul domnului Gheorghe Doloiu, fiu al satului, între anii 2016 şi 2020, locașul de rugăciune a trecut prin­tr-un amplu proces de consolidare și restaurare, fiind împodobit cu o nouă catapeteasmă și cu icoane pictate.