Înnoire și cinstirea unui sfânt isihast în comunități din județul Buzău
Sediul înnoit al Protoieriei Pătârlagele din județul Buzău a fost sfințit marți, 14 noiembrie, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. La eveniment au participat consilieri eparhiali, protoierei, preoți din protopopiat și persoanele care au ajutat. La final, ierarhul i-a felicitat pe toți cei implicați în realizarea acestui proiect, îndeosebi pe părintele protoiereu Paul Gavrilă, căruia i-a oferit Diploma de vrednicie „Episcopul Chesarie” cu insignă. Preoții care au contribuit la restaurarea imobilului, inclusiv pr. Gheorghe Furtună, fost protopop în perioada 1978-2013, au primit câte o icoană și un buchet de flori.
Din anul 2014 au fost efectuate importante lucrări de reparații, dotare și înfrumusețare a sediului Protoieriei Pătârlagele: refacerea acoperișului, realizarea izolației exterioare și a pavajului din jurul clădirii, zugrăvirea pereților interiori și exteriori, confecționarea tâmplăriei și a mobilierului din lemn masiv, precum și reamenajarea spațiului verde din curtea protoieriei. De asemenea, a fost amenajat un paraclis, cu hramul „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău”, fiind amplasată și o troiță în fața edificiului unde funcționează respectiva unitate eclesială administrativ-teritorială. Lucrările au fost realizate cu sprijinul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, Secretariatului de Stat pentru Culte și mai ales al parohiilor și mănăstirilor arondate.
Protoieria Pătârlagele cuprinde 75 de parohii și trei așezăminte monahale (Mănăstirea Cârnu, Schitul Bozioru și Schitul Poienițele), având 118 angajați, dintre care 77 sunt clerici, iar 41 reprezintă personalul neclerical.
Miercuri, 15 noiembrie, biserica Parohiei Banu din municipiul Buzău și-a sărbătorit cel de-al doilea hram, „Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț”. Cu acest prilej, a fost adusă în pelerinaj aici, de la Mănăstirea Neamț, racla cu moaștele Sfântului Paisie Velicicovschi. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, împreună cu un sobor format din: pr. asist. dr. Nicușor Morlova, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanța; protos. Veniamin Anghel, starețul Mănăstirii Ciolanu; pr. paroh Ionuț-Radu Vintilă și pr. Ionuț-Cristian Vuță, consilieri eparhiali; pr. Constantin Călin, protopop al Protoieriei Buzău I; pr. Cătălin Andreiu și pr. Cornel Ursache. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.
„Sfântul Paisie a trecut la cele veșnice în data de 15 noiembrie 1794, la vârsta de 72 de ani, la Mănăstirea Neamț. După o viață de asceză în mănăstirile din Munții Buzăului, din Sfântul Munte Athos, din Bucovina și Moldova, pe parcursul a 55 de ani, a devenit, datorită virtuților pe care le-a cultivat și valorificat, o paradigmă de viețuire pentru toți monahii din mănăstirile noastre, ajungând, totodată, și lauda Ortodoxiei românești, prin moștenirea duhovnicească lăsată numeroșilor săi ucenici”, a menționat ierarhul.