Înnoire și sfințire la biserica parohiei vrâncene Spulber

Un articol de: Pr. Dragoș Olteanu - 03 Iunie 2021

Biserica din Parohia Spulber, județul Vrancea, cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, a fost sfințită duminică, 30 mai 2021, după încheierea lucrărilor de renovare.

Slujba de sfințire a lăcașului de cult și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Încă de la primele ore ale dimi­neții, chiriarhul locului, împreună cu un sobor de cinci preoți și doi dia­coni, a înconjurat biserica și a sfințit-o prin stropire cu agheasmă și ungere cu Sfântul și Marele Mir. În continuare, Înaltpreasfinția Sa a târnosit Sfânta Masă a Altarului, a sfințit pictura și icoanele de pe catapeteasmă, apoi a săvârșit Sfânta Liturghie.

În predica adresată credincioșilor prezenți, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a reliefat înțelesurile duhov­nicești ale textului evanghelic din Duminica a 5-a după Paști (Ioan 4, 5-42), care ne înfățișează convorbirea Mântuitorului Iisus Hristos cu femeia samarineancă la fântâna lui Iacov: „Când i-a spus femeii că El îi va da «apa cea vie», S-a referit, de fapt, la harul Sfântului Duh, care se pogoară asupra omului prin Sfânta Taină a Botezului, săvârșită ­în numele Preasfintei Treimi. Acest har devine în om «izvor de apă ­curgătoare» spre viața veșnică, ajutându-l să crească duhovnicește și păstrându-l într-o relație organică vie cu Vița cea adevărată, care este Hristos (Ioan 15, 5)”.

La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru ctitorii și slujitorii sfântului lăcaș trecuți la cele veșnice. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul psaltic-misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei.

Pentru eforturile depuse la renovarea și înfrumusețarea lăcașului de închinare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a acordat rangul onorific de iconom preotului paroh George Iulian Măciucă.

Biserica Parohiei Spulber a fost construită din bârne în anul 1840. Prin strădania actualului paroh, ajutat de enoriași, între anii 2009 și 2021, s-au efectuat importante lucrări de consolidare, restaurare și dotare a lăcașului de rugăciune.