Înnoirea bisericii Parohiei Parcul Călărași din București

Înnoirea bisericii  Parohiei Parcul Călărași din București
Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 16 Iulie 2023

În Duminica a 6-a după Rusalii s-a scris o nouă pagină în cronica bisericii cu hramurile „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și „Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași” a Parohiei Parcul Călărași din cadrul Protopopiatului Sector 2 Capitală. După lucrări de restaurare și înnoire în urma unui incendiu, sfântul lăcaș a primit veșmântul harului. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un ales sobor de clerici.

În noaptea de 22 spre 23 mai a acestui an, după sărbătorirea hramului principal, „Sfinții Împărați întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena”, biserica Parohiei Parcul Călărași din cadrul Protopopiatului Sector 2 Capitală a fost afectată de un incendiu, înregistrându-se pagube materiale însemnate, mai ales în Sfântul Altar, unde au fost distruse unele obiecte liturgice de pe Sfânta Masă, iar altele au fost afectate, inclusiv pictura murală. Au fost necesare, astfel, curățirea mecanică a veșmântului pictural din Sfântul Altar, refacerea integrală a pardoselii din lemn din această parte a bisericii, înlocuirea plăcii de marmură a Sfintei Mese, precum și confecționarea unui nou Proscomidiar. De asemenea, au fost restaurate obiectele liturgice de valoare din patrimoniul parohiei, iar cele distruse au fost înlocuite. 

În urma finalizării acestor lucrări, duminică, 16 iulie 2023, sfântul lăcaș a fost târnosit, slujba de sfințire fiind oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte părintele protoiereu Mihai-Cristian Popescu de la Protoieria Sector 2 Capitală, părintele asist. univ. dr. Nicolae Giolu, parohul bisericii, precum și alți preoți și diaconi.
După slujba de târnosire a sfântului lăcaș, Preasfințitul Părinte Varlaam a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat importanța sfințirii bisericii: „Este un moment important pentru că, așa cum ați auzit în rugăciunea de la început și în rugăciunile finale, Sfânta Masă a Altarului este jertfelnicul Noului Testament. Pe el se aduce nu sânge de țap și de viței, ca în Legea cea Veche, ci se jertfesc, în mod nesângeros, Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos, oferite nouă ca adevărată mâncare și adevărată băutură spre iertarea păcatelor și moștenirea vieții de veci. Lumânarea aprinsă din candela de pe Sfânta Masă, care a fost împărțită părinților slujitori, cu chemarea «Lumina lui Hristos luminează tuturor!», arată că Sfânta Masă este în același timp peștera în care S-a născut Mântuitorul Iisus Hristos, dar și piatra Sfântului Său Mormânt, care s-a făcut izvorul învierii noastre. Moaștele mucenicești ne amintesc de faptul că Jertfa de pe Cruce a Mântuitorului a fost repetată în istorie cu fiecare creștin care și-a oferit viața pentru credința lui în Mântuitorul Iisus Hristos, în Evanghelia Lui și în Biserica Lui. Vedem din aceasta legătura cu jertfa nesângeroasă care se repetă la fiecare Sfântă Liturghie, când Darurile de vin și pâine, prin lucrarea Duhului Sfânt, se prefac în Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos”.

În continuare, soborul de slujitori, condus de Episcopul-vicar patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie în sfântul lăcaș, ierarhul explicând în cuvântul rostit după citirea Sfintei Evanghelii învățăturile desprinse din textul scripturistic al Vindecării slăbănogului din Capernaum.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a transmis un cuvânt de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodox Române, în care i-a felicitat pe toți cei implicați în lucrările de îndepărtare a urmelor incendiului, apreciind faptul că limitarea proporțiilor calamității s-a datorat unei minuni a Maicii Domnului.

„Vă felicităm pentru că, într-un timp foarte scurt, ați reușit să ștergeți urmările încercării prin care ați trecut în urmă cu două luni. Aducem laudă Maicii Domnului, care a făcut ca dimensiunile acestui incendiu să fie mici și să fie, în mod inexplicabil, limitate. Ați fost martori oculari. Ați văzut cum s-a topit aparatul de răcire a aerului, cum a ars perna de sub icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, în timp ce icoana a fost absolut neatinsă de fum, de zgură, de flăcările acestui incendiu”, a spus Preasfinția Sa.

Părintele paroh Nicolae Giolu a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru purtarea de grijă arătată parohiei şi pentru delegarea Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul, precum şi Preasfinţiei Sale pentru săvârşirea slujbei de târnosire şi a Sfintei Liturghii, oferindu-i o icoană cu chipul Maicii Domnului „Prodromiţa” pictată în Sfântul Munte.

Cu prilejul târnosirii, biserica parohială a primit cel de-al treilea hram, „Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Prodromița de la Muntele Athos”, cu data de prăznuire 12 iulie.