Înnoirea iconostasului Bisericii „Sfântul Vasile” din Ploiești
În ziua de pomenire a Sfinților Trei Ierarhi, luni, 30 ianuarie, credincioșii Parohiei „Sfântul Vasile”-Ploiești din Protopopiatul Ploiești Sud au trăit bucuria participării la slujba de sfințire a catapetesmei bisericii parohiale, în urma unor ample lucrări de restaurare și conservare. Slujba de sfințire și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un ales sobor de clerici. La final, cei care s-au implicat în realizarea lucrărilor de înfrumusețare a sfântului lăcaș au primit din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ordine, ranguri și distincții.
Biserica „Sfântul Vasile”-Ploiești din Protopopiatul Ploiești Sud s-a înnoit în ziua de pomenire a Sfinților Trei Ierarhi, prin sfințirea iconostasului mare al sfântului lăcaș, care a trecut printr-un amplu proces de restaurare și conservare, în urma căruia icoanele acestuia, care dăinuie din mai multe perioade ale istoriei bisericii, au fost repuse în valoare și readuse la frumusețea originală.
Slujba de sfințire a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte părintele Dumitru Ștefănescu, consilier eparhial la Sectorul administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor; părintele protoiereu Mihăiță Stroe de la Protopopiatul Ploiești Sud și parohul sfântului lăcaș; părintele protoiereu Nectarie-Florin Busuioc de la Protopopiatul Sector 3 Capitală; părintele protoiereu Cristian Burcea de la Protopopiatul Ilfov Nord; părintele protoiereu Ioan Bondar de la Protopopiatul Ilfov Sud; părintele protoiereu Adrian Matei de la Protopopiatul Ploiești Nord; părintele protoiereu Grigore Melnic de la Protopopiatul Câmpina; părintele protoiereu Ionuț Negoiță de la Protopopiatul Urlați; părintele protoiereu Mihail Peneș de la Protopopiatul Vălenii de Munte, precum și alți preoți și diaconi.
După slujba de sfințire a catapetesmei și a altor icoane vechi restaurate din biserică prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir și stropirea cu apă sfințită, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu soborul de slujitori, în cadrul căreia au fost rostite cereri de pomenire pentru ctitorii sfântului lăcaș trecuți la cele veșnice.
La momentul îndătinat, după rostirea pasajului evanghelic, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat virtuțile esențiale care i-au unit pe cei trei arhierei pomeniți în această zi. „Cei trei ierarhi au fost însuflețiți de o profundă credință, de o deosebită râvnă întru făptuirea celor sfinte și atenție față de primirea preoției, dar și de o rară dăruire pe altarul slujirii Bisericii. Credința lor reiese nu doar din scrieri, din viața și din încercările prin care au trecut. Aceasta a fost pilduitoare, asemenea unei stânci în fața furtunilor. Râvna lor pentru slujirea Bisericii a început încă din vremea studiilor, într-un timp în care școlile erau destul de rare. S-a și spus că ei nu au cunoscut decât două drumuri: al școlii și al bisericii. Curajul mărturisirii, râvna pe care au avut-o până la capăt se observă în viața celor trei deopotrivă. Ei au păstorit într-un timp al ereziei ariene, fiind nevoiți să lupte chiar împotriva împăratului, care împărtășea aceste idei greșite. Trimișii împăratului, de mai multe ori, aveau să încerce să-l amenințe pe Marele Vasile și să-l lovească cu pietre la propriu, nu doar la figurat, pe Grigorie, Arhiepiscopul Constantinopolului, iar Marele Ioan Gură de Aur de trei ori a fost scos din scaun, trimis în exil, amenințat de împărăteasa Eudoxia, a cărei piatră de mormânt a tremurat ani la rând, ca semn al lipsei de respect pe care a arătat-o față de păstorul Bisericii Constantinopolului. Dar aceștia au avut credință puternică, râvnă fără margini și dăruire pe altarul slujirii Bisericii”, a spus Preasfinția Sa.
După cântarea Axionului, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor l-a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Nicolae Pană, care urmează a primi Taina Preoției pe seama Parohiei Odăi din orașul ilfovean Otopeni. Cu acest prilej, Preasfinția Sa l-a felicitat pe noul hirotonit și l-a îndrumat să ia aminte la exemplul de râvnă și dăruire al Sfinților Trei Ierarhi în viitoarea slujire preoțească.
Ordine, ranguri și distincții pentru ostenitori
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de binecuvântare, felicitându-i pe slujitorii sfântului lăcaș pentru lucrarea duhovnicească și administrativă, dimpreună cu toți cei care i-au sprijinit în realizarea proiectelor parohiale. Totodată, Preasfinția Sa a oferit o serie de ranguri, ordine și distincții celor care s-au implicat în realizarea lucrărilor de înfrumusețare a bisericii. Părintele paroh Mihăiță Stroe a primit Ordinul „Maica Domnului «Rugătoarea (Oranta)»” pentru clerici, iar părintele coslujitor Mihail Sorin Spătaru, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici. De asemenea, părinților coslujitori Ionuț Constantin Azoiței și Constantin Joița le-a fost oferit rangul clerical de iconom stavrofor. Consiliul parohial a primit distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, iar Comitetului parohial i-a fost oferită distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului.