Înnoirea unei biserici a Sfântului Gheorghe din județul Dolj
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a săvârșit duminică, 12 mai, slujba de sfințire a Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Parohia Cetate I, Protoieria Băilești, județul Dolj. De asemenea, a oficiat și slujba de binecuvântare a unei capele morturare, ridicată în curtea bisericii.
În continuare, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, Părintele Mitropolit Irineu a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul bisericii resfințite. Din soborul de preoți amintim pe: pr. consilier Daniel Achim, pr. protoiereu Grigore Vulcănescu și pr. protoiereu Neacșu Cătălin. La finalul sfintei slujbe, după citirea tomosului de refințire, pentru tot efortul depus în restaurarea bisericii parohiale, părintele paroh Constantin Scurtulescu a primit o gramată chiriarhală de apreciere. De asemenea, s-au acordat gramate chiriarhale de mulțumire ctitorilor și binefăcătorilor.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică citită la Sfânta Liturghie, din Evanghelia după Ioan, capitolul 20, versetele 19-31, unde se amintește de primirea Sfântului Duh de către Sfinții Apostoli și de mărturisirea Sfântului Apostol Toma. De asemenea, a vorbit despre cinstirea zilei de duminică în creștinism, îndemnându-i pe toți cei prezenți să participe la sfintele slujbe pentru întărirea credinței: „Mântuitorul a înviat duminica, în prima zi a săptămânii, care a rămas în Biserica noastră ca zi de odihnă și de Sfântă Liturghie. Din momentul Învierii, Sfinții Apostoli au învățat că ei trebuie să cinstească ziua de duminică ca zi a Învierii. Noi moștenim acest lucru, pe care îl vom păstra până la sfârșitul veacurilor. Duminica noi cinstim ieșirea noastră din robia diavolului și a morții. Învierea este biruința morții și victoria împotriva celui rău. Trebuie să ne străduim și să sporim credința noastră prin rugăciune, prin venirea la biserică, prin citirea Sfintei Scripturi, prin spovedanie și Sfânta Împărtășanie”.