Înnoirea unei biserici istorice din Craiova

Un articol de: Gabriela Firu - 26 Septembrie 2022

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a sfințit duminică, 25 septembrie, Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”-Ungureni din Craiova, după importante lucrări de renovare și restaurare.

După împlinirea acestui deziderat al comunității - înnoirea bisericii istorice -, Mitropolitul Olteniei a săvârșit, după slujba de sfințire, Sfânta Liturghie. Din soborul care a slujit împreună cu ierarhul locului au făcut parte: părintele arhim. Vladimir Dărângă, Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Craiova, părintele consilier eparhial Adrian Mazilița, părintele consilier eparhial Achim George Daniel, părintele protopop Grigore Vulcănescu, părintele protopop Ion Nicolae, părintele paroh Adrian Ivan și părintele Mihai Valeriu Zanfirescu. Credincioșii au participat la momentele de aleasă bucurie duhovnicească, iar la final au intrat în Sfântul Altar și au trecut prin fața Sfintei Mese pe care au sărutat-o, alături de Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce.

Pentru implicarea deosebită în activitatea parohiei, părintele Mihai Valeriu Zanfirescu a primit din partea Mitropoliei Olteniei rangul onorific de iconom stavrofor. Totodată, IPS Părinte Mitropolit Irineu a oferit gramate de mulțumire credincioșilor care au fost alături de preoții acestui sfânt lăcaș în acțiunile de restaurare și consolidare.

Între anii 2018 și 2022, la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”-Ungureni din Craiova au fost realizate ample lucrări de restaurare și consolidare a lăcașului de cult, a picturii interioare și exterioare, precum și de amenajare a curții bisericii.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a scos în evidență bucuria duhovnicească trăită la aceste momente de sărbătoare și a subliniat purtarea de grijă și ocrotirea Sfântului Nicolae față de toți credincioșii.

„Nici o bucurie nu este mai mare în lumea aceasta decât cea sufletească. Bucuriile duhovnicești nu se pierd niciodată, nu se termină niciodată, pentru că ele se așază în sufletul nostru și ne dau mulțumire nu numai aici, în lumea aceasta, ci și în viața cea veșnică. Vă vorbesc despre această bucurie întrucât ea izvorăște din acea stare sufletească pe care sfinții au avut-o dintotdeauna în comuniune cu Mântuitorul Iisus Hristos. Domnul nostru când a înviat, primul cuvânt pe care l-a rostit Sfinților Apostoli a fost: «Bucurați-vă!», a subliniat Părintele Mitropolit Irineu.

Biserica Ungureni din Craiova a fost prima dată ridicată de un cioban transilvănean care, la anul 1720, s-a stabilit în această zonă. Potrivit vechii pisanii, biserica de zid ce se vede astăzi s-a construit pe locul vechiului lăcaș de închinare, în jurul anului 1780, de către frații Constantin și Alexe Becheanu. În anul 1868, biserica este refăcută și înzestrată cu picturi și odoare sfinte pe cheltuiala paharnicului Nicolae Chintescu.