Însărcinatul cu afaceri ad-interim al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti în vizită la Patriarhia Română

Data: 17 Septembrie 2014

În ziua de 17 septembrie 2014, la Reşedinţa Patriarhală, Prea­fericitul Părinte Pa­triarh Daniel a primit în vizită de prezentare pe domnul Dean Thompson, însărcinat cu afaceri ad-interim al Ambasadei Sta­telor Unite ale Americii la Bucureşti.

Domnul Dean Thompson a mulţumit pentru primire şi s-a arătat interesat de legătura dintre Patriarhia Română şi românii stabiliţi temporar sau definitiv în străinătate. În acest context, însărcinatul cu afaceri ad-interim al Ambasadei  Sta­telor Unite ale Americii la Bucu­reşti a dorit să cunoască mai bine implicarea Bisericii Orto­doxe Române în prevenirea şi combaterea traficului de persoane.

Patriarhul României a făcut o scurtă prezentare a comunităţilor ortodoxe româneşti din afara graniţelor ţării şi, în contextul migraţiei masive a ro­mâ­nilor în străinătate după anul 2007, a menţionat asisten­ţa pas­torală şi socială pe care pre­oţii din aceste comunităţi o acordă celor aflaţi în dificultate (vic­time ale traficului de persoa­ne, bolnavi, persoane private de li­bertate etc.).

În acest sens, Preafericitul Pă­rinte Patriarh Daniel a men­ţio­nat dezacordul Bisericii Or­todoxe Române faţă de intenţia de legalizare a prostituţiei, pe care o consideră o formă de scla­vie modernă, contrară libertăţii persoanei şi demnităţii umane.

În concluzie, domnul Dean Thompson a subliniat faptul că în acele ţări europene în care prostituţia a fost legalizată, fe­nomenul nu s-a diminuat, ci, dimpotrivă, s-a amplificat.

În timpul întrevederii s-a mai discutat despre construirea noii Catedrale Patriarhale la Bu­cu­reşti, apreciată drept o necesita­te practică şi o reparaţie morală pentru bisericile din zonă demolate în timpul regimului comunist, cu scopul de-a construi pe lo­cul lor Casa Poporului. Dom­nul Thompson a apreciat valoa­rea de simbol a noii Catedrale, evocând un caz similar, şi anu­me: Catedrala Naţională din Washington DC.

În contextul conflictelor actuale din Orientul Mijlociu soldat cu numeroase victime, re­pre­zentantul diplomaţiei americane a apreciat luările de poziţie ale Patriarhiei Române şi ac­ţi­u­nea concretă de ajutorare a creş­tinilor din această regiune.

Patriarhul României a subliniat, de asemenea, importanţa afirmării şi apărării demnităţii vie­ţii umane şi a reliefat, în acest sens, rolul Consiliului Con­sultativ al Cultelor din România, înfiinţat în anul 2011, pentru promovarea valorilor religioase în societate şi păstrarea păcii sociale. (Biroul de presă al Patriarhiei Române)