Inspectoratele silvice au început să fie mai eficiente
România are o suprafaţă împădurită de 6,5 milioane de hectare, însă ţara noastră ar putea rămâne fără păduri în maximum 20 de ani dacă se continuă tăierile ilegale şi exploatările în ritmul actual. Ministrul delegat pentru păduri Lucia Varga a atras atenţia asupra faptului că doar în primele nouă luni din 2013 a fost tăiată ilegal o cantitate de peste 843.422 metri cubi de lemn.
Suprafaţa împădurită a României, de 6,5 milioane de hectare, ar putea dispărea în maximum 10-20 de ani, dacă se continuă tăierile ilegale şi exploatările în ritmul actual, a avertizat ministrul delegat pentru Păduri, Ape şi Piscicultură, Lucia Varga. Datele puse la dispoziţie de către minister arată că, anual, în ţara noastră se recoltează legal 14 milioane de metri cubi de lemn, însă în acelaşi timp o cantitate de peste un milion de metri cubi de masă lemnoasă este exploatată ilegal. Din cele 6,5 milioane de hectare de pădure existente în România, peste 600.000 de hectare de pădure sunt afectate de tăieri ilegale.
Potrivit ministrului de resort, situaţia ar putea fi ameliorată prin instituirea unui acces mai bun şI a unui control mai riguros în păduri. "Nu este necesară o limitare a tăierilor legale. Este necesară o accesibilizare la masa lemnoasă, o infrastructură corespunzătoare", astfel încât să fie înlăturată exploatarea necontrolată, masivă, a lemnului. "Nu exclud cazurile de lobby, în neaprobarea anumitor elemente ale noului Cod Silvic", a spus Lucia Varga, referindu-se la marile societăţi străine prezente în sectorul forestier din România, apreciind că există o tendinţă de formare a unui monopol, iar pentru acest lucru "Consiliul Concurenţei ar trebui să se sesizeze".
Doar în primele nouă luni ale anului 2013 a fost tăiată ilegal o cantitate de peste 843.422 metri cubi de lemn, de patru ori mai mult faţă de 2012, când au fost tăiaţi 194.399 metri cubi de masă lemnoasă. "Aceasta arată că Inspectoratele silvice au început să descopere neregulile reale mari. Am dat primele semne de eficientizare a activităţii lor, dar mai este drum lung până să fiu mulţumită de activitatea acestora", a spus ministrul delegat.
De asemenea, numărul de infracţiuni depistate în sectorul silvic a crescut, în nouă luni din 2013, până la 2.672, faţă de 2.217, în nouă luni din 2012, fiind aplicate amenzi care au totalizat 10,536 milioane lei. Potrivit oficialului, judeţul Cluj este pe primul loc, cu cele mai multe tăieri ilegale de pădure, în nouă luni din acest an, aici fiind descoperiţi ca fiind exploataţi ilegal 205.790 de metri cubi de lemn.
Amendă maximă de 15 mii de lei
Cea mai aspră pedeapsă contravenţională pentru furturile de material lemnos va fi de 15 mii de lei, pentru transportul de lemn exploatat din pădure, fără aviz de însoţire a mărfii, potrivit proiectului legii privind sancţionarea contravenţiilor silvice aprobat săptămâna trecută de Executiv. Potrivit ministrului delegat, principalele modificări legislative privind furtul de lemn se referă la sancţionarea acţiunilor care ţin de exploatarea masei lemnoase fără autorizaţie de exploatare. "Am stipulat că agentul constatator care face controlul poate chiar anula autorizaţia de exploatare. Transportul cu avize de însoţire expirate va fi sancţionabil. Avizele au valabilitate de numai 48 de ore. De asemenea, circulaţia pe drumurile forestiere va fi interzisă între orele 22,00 si 5,00, în timpul verii, şi între orele 19,00 si 7,00, în timpul iernii. Acest act normativ a fost aprobat în şedinţa de Guvern şi a fost transmis pentru dezbatere în Parlament în regim de urgenţă", a spus Lucia Varga.