Instalare de stareță la Mănăstirea Bălinești, Suceava

Un articol de: Arhim. Dosoftei Dijmărescu,   Irina Ursachi - 20 Iulie 2022

La ceas de priveghere, duminică, 17 iulie 2022, cei prezenți la Mănăstirea Bălinești au luat parte la instalarea noii starețe a așeză­mântului monahal, recent reîn­ființat.

În ctitoria marelui logofăt Ioan Tăutu, Biserica „Sfântul Nicolae” din Bălinești s-a aflat Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care a hirote­sit-o stavroforă și a instalat-o în slu­jirea de stareță pe monahia Tecla Taslovan, de metanie de la Mănăstirea Dragomirna. Ierarhul i-a oferit maicii Tecla toiagul de sta­reță, obiect care simbolizează autoritatea, responsabilitatea și buna păstorire pe care le are de îndeplinit în cadrul obștii monahale încre­dințată ei de Dumnezeu.

Părintele arhimandrit Mihail Balan, exarh de zonă, a fost cel care a dat citire actului prin care monahia Tecla Taslovan a fost numită în demnitatea de stareță a mănăstirii.

După hirotesia stavroforei Tecla întru stareță a mănăstirii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” prin citirea rugăciunilor de binecuvântare și prin înmânarea toiagului, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de încurajare, având în vedere că de 158 de ani sfântul lăcaș nu a mai funcționat ca așezământ monahal.

Restabilirea vieții monahale la Mănăstirea Bălinești a fost decisă în ședința Permanenței Consiliului eparhial, condusă de Înaltprea­sfințitul Părinte Calinic, Arhi­epis­copul Sucevei și Rădăuților, din data de 21 octombrie 2021. Reorganizarea și revigorarea vieții monahale în așezămintele bucovinene închise au fost și sunt o prioritate a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, anunțată la scurt timp după întronizarea ca Arhi­episcop al Sucevei și Rădăuților.