Instituții financiare internaționale: BERD

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 23 Feb 2022

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare - BERD a fost înfiinţată în 1991, la inițiativa lui François Mitterrand, după prăbuşirea comunismului în Europa, în scopul consolidării economiilor şi democraţiilor în 37 de ţări din sud-estul Mediteranei, Europa Centrală şi de Est, până în Asia Centrală. Banca este deţinută de 71 de ţări din toată lumea, la care se adaugă Uniunea Europeană şi Banca Europeană de Investiţii.

Ţările de operare ale BERD sunt: Albania, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Egipt, Estonia, Georgia, Grecia, Iordania, Kazakhstan, Kosovo, Kyrgyzstan, Letonia, Lituania, Liban, Maroc, Moldova, Mongolia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Polonia, România, Federaţia Rusă, Serbia, Slovacia, Slovenia, Tajikistan, ­Tunisia, Turkmenistan, Turcia, Ucrai­na, Ungaria, Uzbekistan, Cis­iordania şi Fâşia Gaza.

BERD este cel mai mare investitor instituţional din regiune. La sfârşitul lui septembrie 2020 avea un capital subscris de aproape 30 de miliarde de euro, cele mai semnificative contribuţii aparţinând SUA - 10% din capital, Japonia, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie (câte 8,6%), Rusia (4%) şi Canada (3,4%), potrivit mae.ro.

România este în BERD din 1991, fiind reprezentată în Consiliul Guvernatorilor de ministrul finanţelor. Capitalul subscris de România la BERD este de 144 milioane de euro. Până în prezent, BERD a investit 8,872 miliarde de euro în 462 de proiecte, potrivit www.mae.ro.