Instruire pentru personalul Centrului „Sfântul Nectarie“

Un articol de: Raluca Brodner - 15 Mai 2013

18 angajaţi ai Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie“ al Arhiepiscopiei Bucureştilor au încheiat modulul introductiv al cursurilor de instruire în îngrijiri paliative, desfăşurat în perioada 13-15 mai. Cursurile sunt acreditate de Colegiul Asistenţilor Medicali din Bucureşti.

În luna iunie, va avea loc modulul avansat care va conţine noţiuni de medicină şi va fi susţinut de lectori braşoveni, pregătiţi la nivel internaţional. „Am unit întreg personalul - infirmieri, asistenţi medicali, asistenţi sociali, îngrijitoare, chiar şi medici -, deoarece este foarte importantă limba vorbită la nivel de echipă în îngrijirile paliative. Sunt oameni care, deşi au experienţă, acest prim modul i-a ajutat să înţeleagă mai bine ceea ce ştiau în trecut. Colaborăm cu patru lectori, din partea Hospice «Casa Speranţei» Braşov, cu experienţă în ţară şi străinătate. Au adus mai multe cursuri, pe care o parte le-am achiziţionat pentru biblioteca centrului, acolo unde personalul, în timpul liber, îşi poate aprofunda cunoştinţele“, ne-a declarat Adriana Căruntu, directorul Centrului „Sfântul Nectarie“.
 
Augustina Popescu, asistent medical Hospice „Casa Speranţei“, unul dintre lectorii invitaţi în cadrul primului modul, ne-a vorbit despre importanţa îngrijirii paliative pentru pacientul cu boală incurabilă. De asemenea, Augustina Popescu a ţinut să precizeze: „Centrul «Sfântul Nectarie» îngrijeşte pacienţi cu nevoi deosebite şi merge pe aceleaşi criterii pe care merg îngrijirile paliative: fiecare caz este unic. Toţi sunt deosebiţi, toţi au nevoi care includ abordarea holistică pe care Sfântul Nectarie o promovează“. 
 
„Avem în vedere ca după finalizarea acestor cursuri, pe viitor, să organizăm poate schimburi de experienţă sau oricare alte forme de instruire de care personalul nostru medical are nevoie. Cred că este important, deoarece ajută mai bine în lucrul de zi cu zi cu pacientul, cu familia, şi în acea stare de satisfacţie şi mulţumire în serviciile acordate“, a încheiat Adriana Căruntu. 
Centrul este primul spital privat de îngrijiri paliative al Arhiepiscopiei Bucureştilor, preluat de Fundaţia „Bucuria Ajutorului“, care face parte din Federaţia Filantropia.