Întâlnire a preoților de caritate în ziua unor sfinți doctori fără de arginți
Preoții care deservesc instituțiile medicale și de îngrijire a bolnavilor din Arhiepiscopia Bucureștilor s-au reunit miercuri, 31 ianuarie, în cadrul celui de-al doilea cerc pastoral din 2024, declarat în Patriarhia Română Anul omagial al îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți. Întrunirea clericală a fost găzduită de Spitalul Clinic de Urgență de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din București.
În ziua de pomenire a Sfinților Mucenici doctori fără de arginți Chir și Ioan, un sobor de preoți format din slujitori de la parohii și așezăminte social-medicale din Capitală au săvârșit slujba Acatistului sfinților tămăduitori, urmată de Sfânta Liturghie, în capela amenajată în cadrul Spitalului Clinic de Urgență de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din București, care și-a sărbătorit cu acest prilej hramul principal. La programul liturgic au participat cadre medicale, pacienți și aparținători ai acestora.
În continuare, într-un spațiu pus la dispoziție de conducerea instituției medicale, a avut loc întrunirea preoților de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor, care a debutat cu un cuvânt de bun-venit adresat participanților de managerul spitalului, Lidia Constantinescu, care a mulțumit slujitorilor pentru activitatea depusă în cadrul unităților pe care le deservesc.
Părintele Alin Nica, slujitor la Spitalul Clinic „Dr. Ion Cantacuzino” și coordonator al preoților de caritate, a prezentat apoi contextul în care se desfășoară întâlnirile preoțești din acest an, dedicat în Patriarhia Română îngrijirii bolnavilor și sfinților tămăduitori, subliniind necesitatea colaborării dintre slujitorii din spitale și personalul medical pentru folosul pacienților.
„Considerăm că aceste întâlniri sunt, pentru preoții de caritate, un bun prilej pentru a găsi metode pastorale moderne și adecvate pentru societatea contemporană și de a crea o legătură mai strânsă între lucrarea pastoral-misionară a preotului și activitatea de specialitate a personalului medical din spitale”, a declarat părintele coordonator.
Părintele Pavel Gheorghe Camil, slujitor la unitatea medicală care a găzduit întrunirea, a prezentat un referat în care a oferit detalii privind activitatea desfășurată în cadrul spitalului, subliniind provocările pe care le-a întâmpinat pe parcursul acesteia, iar la final a prezentat viața și nevoința Sfinților Mucenici doctori fără de arginți Chir și Ioan.
Cercul pastoral s-a încheiat cu discuții de ordin administrativ și practic privind activitatea preoților de caritate, metode de intensificare a activității pastorale, fiind stabilite și activitățile ce se vor desfășura în perioada imediat următoare, precum și calendarul viitoarelor întâlniri.