Întâlnire a preoților militari din forțele terestre
În perioada 13-16 mai 2019, la Centrul misionar de tineret „Ioan Bunea” din Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud, s-a desfășurat întâlnirea anuală a preoților militari din cadrul Statului Major al Forțelor Terestre Române. La reuniune a participat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a acordat mai multe distincții preoților care deservesc forțele terestre ale Armatei Române.
Înainte de întâlnirea preoțească, clericii militari au participat la Biserica „Schimbarea la Față” din incinta centrului de la Sângeorz-Băi, la slujba de Te Deum săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre „Camaraderia care domnește în armată, o virtute izvorâtă din iubire”, și a evidențiat figuri emblematice ale ofițerilor creștini. „Cel de-al Doilea Război Mondial era pe sfârșite, dar se duceau lupte crâncene. Într-o ofensivă, când s-au adunat cei ce nu au căzut pe câmpul de luptă lângă comandantul lor, unul dintre ostașii care au venit i-a spus: «Domnule comandant, lăsați-mă să mă duc pe câmpul de luptă să-l caut pe camaradul meu!». Iar comandantul i-a spus: «Nu-ți permit! Te vei duce și vei muri și tu dacă el a murit!». Nu a ascultat și s-a dus, iar peste o oră vine rănit cu un ostaș mort în spate. Atunci comandantul i-a spus: «Ți-am zis să nu te duci, că a murit pe câmpul de luptă și te vor împușca și pe tine?». «Acum e mort, dar să știți că atunci când m-am dus încă mai trăia! Și mi-a spus cu lacrimi în ochi că știa că voi veni după el», i-a răspuns soldatul. Sunt și alte virtuți care domnesc în armată. Dumneavoastră știți că în primele veacuri creștine ofițerii încreștinați au făcut multă misiune. Figurile emblematice sunt foarte cunoscute. Sfântul Gheorghe a fost militar și mare misionar al Bisericii lui Hristos. Noi ne bucurăm că ați luat această inițiativă de a vă întâlni aici, într-un loc special. Este special pentru că cel care a zidit această biserică, prof. Ioan Bunea, a fost un mărturisitor al credinței”, a spus Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei.
Cu această ocazie, ierarhul a acordat Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni generalilor Dorin Blaiu și Virgil Ovidiu Pop, precum și Ordinul „Sfinților Martiri și Mărturisitori Năsăudeni” coloneilor Sorin Ștefan și George Florescu.
Generalul de brigadă Dorin Blaiu, comandatul Componentei Operaționale, a evidențiat importanța preoților militari și a subliniat aportul lor în teatrele de operații. „Clericul militar din Statul Major al Forțelor Terestre are o importanță deosebită. Este un pilon de stabilitate a categoriei de forță, generator de educație, de cultură și de formare creștin-ortodoxă. De fiecare dată, preoții au venit în sprijinul nostru pentru ca noi să ne putem îndeplini misiunile pe care le avem. Aportul și amprenta creștin-ortodoxă au fost resimțite pe deplin în teatrele de operații pe cele trei continente, în Africa, în Asia și în Balcanii de Vest, unde preoții militari au fost alături de structurile noastre care execută misiuni în acele teatre”, a spus gen. Dorin Blaiu.
Manifestările au continuat în sala de evenimente a Centrului „Ioan Bunea” din Sângeorz-Băi, unde, cu ocazia convocării anuale a preoților militari din cadrul Statului Major al Forțelor Terestre din România, au avut loc mai multe dezbateri pe teme duhovnicești și discursuri. Clericii au discutat aspecte ale statutului preotului militar, ale colaborării dintre preoții militari și ceilalți slujitori ai Sfintelor Altare, dar și despre rolul preotului militar în unitățile în care slujește. De asemenea, au fost discutate aspecte cu privire la problemele actuale ale preoților militari, au fost împărtășite experiențe pastorale specifice, precum și identificarea și soluționarea posibilelor probleme.