Întâlnire cu membrii comunităţii ortodoxe arabe din Bucureşti

Data: 02 Decembrie 2014

Luni, 1 decembrie, în cadrul vizitei pe care a efectuat-o în România, Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, împreună cu delegaţia însoţitoare, a vizitat Biserica „Sfântul Dumitru“ - Poştă, unde se îmbisericeşte comunitatea creştinilor ortodocşi de limbă arabă din Bucureşti.

Întâlnirea a început cu un Te Deum în limbile română şi arabă, la care a participat şi părintele Gheorghe Costea, preotul român desemnat pentru pastoraţia creştinilor ortodocşi de limbă arabă din Bucureşti.

După încheierea slujbei şi a Polihroniului, celor prezenţi li s-a adresat Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum, fondatorul comunităţii creştinilor ortodocşi arabi din Bucureşti. Preasfinţia Sa i-a urat bun venit Patriarhului Antiohiei şi al Întregului Orient din partea comunităţii creştinilor arabi din Bucureşti, apoi a amintit istoricul acesteia şi a mulţumit Patriarhului României pentru sprijinul acordat în vederea păstrării identităţii naţionale a membrilor comunităţii. Părintele paroh Mihai Gojgar s-a adresat Patriarhului Antiohiei cu un cuvânt de salut, relatând istoricul bisericii, precum şi legăturile acesteia cu comunitatea creştinilor ortodocşi arabi din Bucureşti.

A urmat cuvântul Preafericitului Părinte Patriarh Ioan al X-lea, care a mulţumit pentru invitaţie şi pentru posibilitatea întrevederii cu credincioşii Patriarhiei Antiohiei aflaţi în România, alături de care a declarat că se simte ca într-o familie. Aceştia, „chiar dacă şi-au părăsit locurile natale, din anumite cauze, nu au uitat că sunt credincioşi“. Preafericirea Sa le-a transmis tuturor, românilor şi creştinilor arabi, mesajul păcii de la Betleemul Naşterii lui Hristos. În încheiere, copiii familiilor comunităţii arabe din Bucureşti au interpretat câteva colinde tradiţionale româneşti şi i-au oferit în dar Preafericitului Părinte Ioan o icoană reprezentându-l pe Sfântul Ioan Gură de Aur. Tot luni, delegaţia antiohiană a vizitat mănăstirile Radu Vodă şi Antim din Bucureşti. (Pr. Eugeniu Rogoti)