Întâlnire cu reprezentanţii eparhiilor din Mitropolia Ardealului
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu a avut loc ieri, 18 februarie, o şedinţă consultativă cu reprezentanţii eparhiilor sufragane Mitropoliei Ardealului. Lucrările şedinţei au fost prezidate de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Obiectivul întâlnirii de la Sibiu a fost discutarea ultimelor detalii referitoare la realizarea monografiilor parohiale din toate comunităţile Mitropoliei Ardealului, care vor fi publicate într-un volum la Patriarhia Română.
Şedinţa cu reprezentanţii Arhiepiscopiei de Alba Iulia, Episcopiei Oradiei, Episcopiei Devei şi Hunedoarei şi Episcopiei Covasnei şi Harghitei a avut loc în sala profesorală din cadrul instituţiei de învăţământ şaguniene. Alături de IPS Mitropolit Laurenţiu, la şedinţă au participat pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu, vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Ilarie Benchea, consilierul cultural de la aceeaşi eparhie, pr. Savu Popa, şi directorul Editurii eparhiale „Andreiana“, lect. univ. dr. Emanuel Tăvală.
Obiectivul întâlnirii de la Sibiu a fost discutarea ultimelor detalii referitoare la realizarea monografiilor parohiale din toate comunităţile Mitropoliei Ardealului, care vor fi publicate într-un volum la Patriarhia Română.
Şedinţa a fost deschisă de lect. univ. dr. Emanuel Tăvală, care a prezentat programul întâlnirii şi a subliniat necesitatea ca în monografiile parohiilor din Mitropolia Ardealului să se prezinte caracteristicile şi specificitatea misionară a comunităţilor din această parte a ţării.
„Cele două Mitropolii din Transilvania sunt singurele în măsură să atragă atenţia asupra activităţilor ce pot fi realizate prin şcoala confesională. Nu întâmplător ne desfăşurăm activitatea aici, la Sibiu, unde a activat Sfântul Andrei Şaguna, cel care a înfiinţat peste 800 de şcoli confesionale, în vremuri la fel de grele ca şi acum“, a menţionat Emanuel Tăvală.
Bibliografie de specialitate
În continuarea întâlnirii, pr. acad. dr. Mircea Păcurariu a oferit reprezentanţilor eparhiali câteva îndrumări bibliografice şi editoriale, astfel încât, în cel mai scurt timp, preoţii de la parohiile din cele cinci eparhii ale Mitropoliei Ardealului să elaboreze aceste materiale monografice.
Părintele academician a amintit faptul că, în anii de activitate la catedră, i-a îndrumat pe studenţi, masteranzi şi doctoranzi să realizeze monografii ale parohiilor din care provin şi chiar din întregul judeţ, materiale de bază pentru demersul actual de a însuma într-un volum istoria comunităţilor ortodoxe din Transilvania.
„Este greu pentru preoţii de la parohii să realizeze monografii de două-trei pagini. Dar dacă cei nominalizaţi pentru a le da îndrumările necesare vor şti să-şi facă datoria, cu siguranţă vom avea monografii foarte bune în fiecare eparhie. Vă rog să-i îndrumaţi pe preoţi să consulte câteva lucrări de specialitate, cum ar fi «Dicţionarul istoric al localităţilor din Transilvania», realizat de Coriolan Suciu apărut în 1968, în două volume. De asemenea, trebuie să consulte lucrarea istoricului Nicolae Stoicescu intitulată «Repertoriul bibliografic al localităţilor şi monumentelor medievale din Transilvania». Până în 1918, s-au publicat foarte multe monografii pe judeţe, scrise de autori maghiari, în care sunt trecute toate parohiile româneşti, cu date istorice şi statistice. Comunitatea maghiară a avut aceste monografii de acum 100 de ani şi de aceea subliniez încă o dată necesitatea acestor monografii pentru a dovedi vechimea elementului românesc din aceste teritorii şi în acelaşi timp să arătăm că am fost ortodocşi, că parohiile foste unite cu Roma au ajuns în această situaţie datorită presiunilor autorităţilor din acea vreme şi că la ora actuală suntem majoritar ortodocşi“, a spus părintele Mircea Păcurariu.
Coordonare şi sprijin editorial
În cadrul întâlnirii, IPS Mitropolit Laurenţiu a mulţumit Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru iniţiativa şi susţinerea acestui proiect editorial de marcă şi i-a îndemnat pe reprezentanţii eparhiali să sprijine intens preoţii de la parohii în realizarea materialelor monografice.
„Preoţii noştri sunt mereu preocupaţi de studiul istoriei acestor comunităţi parohiale. Va fi mai greu uneori să fie folosite documente şi date concrete, iar acest comitet centralizat de verificare va trebui să verifice informaţiile, pentru a nu exista date contradictorii. Preocuparea centralizată a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi în mod special a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel ne obligă să începem foarte rapid lucrul. Este o şansă foarte mare ca primul volum să fie dedicat Transilvaniei. Trebuie să vă implicaţi în mod direct şi să stabiliţi termene exacte cu preoţii, încât să adunăm materialele existente, care vor fi completate ulterior. Sunt preoţi care nu au experienţa redactării unui astfel de material, dar dumneavoastră trebuie să-i ajutaţi şi să-i îndrumaţi în acest demers“, a subliniat IPS Mitropolit Laurenţiu.