Întâlnire cu Sfinţii Brâncoveni la Mărcuţa
Luni seara, pe 15 august, la Parohia Mărcuţa, din Protoieria Sector 2 Capitală, într-un cadru natural deosebit, oferit de curtea vechii mănăstiri cu acelaşi nume de pe apa Colentinei, s-a desfăşurat o seară cultural-duhovnicească memorabilă. Actriţa Ana Calciu şi cântăreţi aparţinând Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, dirijați de diaconul Vlad Roşu, au oferit un spectacol excepţional de poezie şi muzică dedicat Sfinţilor Martiri Brâncoveni.
Peste 100 de credincioşi, copii, tineri şi maturi din Parohia Mărcuţa, au fost martorii unui alt fel de mărturisiri a evlaviei faţă de Sfinţii Brâncoveni şi a preţuirii martiriului lor exemplar pentru Ortodoxie, Biserică şi neam. Timp de mai bine de o oră, ei au ascultat un recital de muzică psaltică şi poezie creştină, care a transformat în sunet de toacă incinta vechii mănăstiri, într-o agoră a rememorării emoţionante a unui timp exemplar din zbuciumata istorie a neamului nostru.
Chipul familiei exemplare
„Poezia se întâlneşte cu Brâncovenii mai ales în balada care vorbeşte despre martiriu şi care exprimă cel mai bine jertfa lor. Pentru mine, sfinţii aceştia sunt un model emoţionant, pentru că ei mărturisesc, în primul rând, despre familia creştină. Despre felul în care arăta ea în acele vremuri. Nişte părinţi care spun copiilor că trebuie să murim pentru credinţă mi se pare că şi-au făcut datoria până la capăt. Spunând să faci asta, presupune şi educaţia care stă în spatele îndemnului. Iar răspunsul nu poate veni în modul în care a venit din partea copiilor decât dacă luăm în calcul educaţia lor solidă, creştină, de la naştere până la moarte, până la jertfă. Această dovadă mă emoţionează foarte mult pentru că ea arată cum ar trebui să fie o familie, ce educaţie ar trebui să primească copiii ca, la un moment dat, să poată răspunde cu un asemenea gest de sacrificiu. Sau poate nu neapărat de sacrificiu suprem, dar măcar să ştie să-L mărturisească pe Dumnezeu în felul lor în care se manifestă: la serviciu, la şcoală, pe stradă. Oriunde”, ne-a mărturisit actriţa Ana Calciu.
Răspuns adecvat tinerilor
La rândul său, părintele paroh Gheorghe Dan ne-a spus că această manifestare se desfăşoară cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, „care ne-a îndemnat să reînviem activitatea culturală la vechea Mănăstire Mărcuţa. Pentru parohia noastră, ca de altfel pentru orice român, Sfinţii Brâncoveni sunt un exemplu de dăruire şi de jertfă creştină. Prin asemenea activităţi dorim să cultivăm tinerilor sentimentul de evlavie şi de dragoste, dar şi de jertfă pentru Biserică şi neam, aşa cum au făcut-o Sfinţii Brâncoveni, care sunt foarte preţuiţi de noi. De altfel, în biserica nouă a parohiei îi avem zugrăviţi pe peretele din dreapta naosului. Credem că astfel răspundem adecvat problematicii tinerilor, pentru ca ei să devină membri activi ai parohiei noastre”.
Moderatorul întâlnirii, părintele Ioan Adrian Mirică, a ţinut să ne precizeze că serile cultural-duhovniceşti de aici se desfăşoară „oarecum în duhul lui Mihai Eminescu, cel care a fost internat în ospiciul de la Mărcuţa cu trei luni şi jumătate înainte de moartea sa. Vom încununa această pregustare a praznicului Sfinţilor Martiri Brâncoveni cu Sfânta Liturghie din ziua pomenirii lor. Personal, doresc să permanentizez astfel de manifestări. De altfel, începând cu luna septembrie, vom deschide şi atelierul literar prin care dorim să promovăm tinerele talente din parohia noastră”, ne-a mai spus părintele Mirică.
Doamna Clelia Ifrim, membră a Uniunii Scriitorilor din România, fiică duhovnicească a parohiei, a ţinut şi domnia sa să ne spună: „Eu particip ca voluntar la activităţile Centrului socio-cultural «Sfinţii Constantin şi Elena» al parohiei noastre. Ca orice acţiune educativă, şi aceasta dezvoltă capacitatea copiilor de a comunica, de a se armoniza cu ceea ce este în jur. O asemenea seară oferă o alternativă la ceea ce ne tot ispiteşte zi de zi în viaţa oraşului. Este o activitate frumoasă şi aducătoare de beneficii sufleteşti”.
Seara de la Mărcuţa s-a încheiat cu interpretarea baladei Sfinţilor Brâncoveni de către arhidiaconul Mihail Bucă, conducătorul Grupului „Tronos”, fiu al Parohiei Mărcuţa, şi cu o agapă oferită participanţilor.