Întâlnire în proiectul FORTE la Oradea

Un articol de: Pr. Laurențiu Lazăr - 14 Martie 2013

În sala festivă a Protopopiatului Oradea s-a desfăşurat, miercuri, 13 martie, o nouă întâlnire din cadrul proiectului FORTE - Formare trainică pentru parteneriat social, cofinanţat din Fondul Social European prin POSDRU 93/3.3/S/62277 şi implementat de Federaţia „Filantropia“, în parteneriat cu Instituto de Formation Integral (IFI) şi SC Global Commercium Development S.R.L.

Întâlnirea s-a desfăşurat sub forma unui atelier de lucru în care a fost parcursă o nouă etapă a procesului de realizare a planificării strategiei Eparhiei Oradiei. De la începutul acestui proces, până în prezent, au fost realizate: viziunea, misiunea, precum şi direcţiile şi obiectivele strategice şi obiectivele operaţionale pentru cele două domenii alese, respectiv domeniul social şi dezvoltarea capacităţii organizatorice la nivelul Centrului eparhial al Episcopiei Oradiei.

Următorul pas în cadrul planificării strategice este realizarea planului de activităţi. Deoarece procesul de realizare a strategiei este unul participativ, şi în cadrul acestei întâlniri a fost cerut aportul preoţilor din Eparhia Oradiei, care au venit cu propuneri concrete de activităţi, ce urmează a fi incluse în planul operaţional pentru primul an de implementare a strategiei.

Schimburi de experienţă în domeniul social

De asemenea, în Episcopia Oradiei, prin Asociaţia „Filantropia“ Oradea, a avut loc un schimb de experienţă pentru mai mulţi angajaţi ai asociaţiilor şi fundaţiilor eparhiale cu profil social din Patriarhia Română, membre ale Federaţiei „Filantropia“. La activitate au participat 11 profesionişti din domeniul asistenţei sociale, delegaţi din mai multe eparhii din ţară: Arhiepiscopia Sibiului, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, Arhiepiscopia Timişoarei, Arhiepiscopia Alba-Iuliei şi Episcopia Giurgiului. Schimbul de experienţă a fost organizat de Organizaţia Internaţională pentru Caritate Creştin-Ortodoxă din România (IOCC România), în cadrul proiectului „Împreună pentru servicii sociale mai bune - Construirea capacităţii organizatorice a unei reţele naţionale de ONG-uri creştine“, finanţat de Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Scopul activităţii a fost de a cunoaşte proiecte şi programe de referinţă ale organizaţiei gazdă, de a prezenta metode de lucru, modele de iniţiative în domeniul intervenţiei sociale, dar şi de a deschide oportunităţi de colaborare mai strânse între membrii federaţiei.