Întâlnire pastoral-misionară a clericilor din Protoieria Sector 4 Capitală

Întâlnire pastoral-misionară a clericilor din Protoieria Sector 4 Capitală
Data: 15 Martie 2024

La Biserica „Șerban Vodă” din București a avut loc joi, 14 martie, o întâlnire de lucru a clericilor din Cercul pastoral-misionar „Bellu” al Protoieriei Sector 4 Capitală. Cu acest prilej, sub coordonarea părintelui protoiereu Ionuț Bărbulescu, au fost discutate diferite aspecte pastoral-administrative și au fost oferite unele informații cu privire la proiectele importante ale protoieriei. În cadrul întâlnirii, părintele arhid. Marinel Laurențiu Marcu, slujitor al parohiei gazdă, a rostit o prelegere înscrisă tematicii Anului omagial 2024 în Patriarhia Română.

În cea de-a treia săptămână a perioadei liturgice a Triodului, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”-Șerban Vodă din București a avut loc o întâlnire de lucru a Cercului pastoral-misionar „Bellu” al Protoieriei Sector 4 Capitală. Evenimentul a debutat cu un moment de rugăciune, în prezența a numeroși clerici din cadrul protoieriei, în frunte cu părintele protoiereu Ionuț Bărbulescu, și a continuat cu prelegerea intitulată „Lucrarea social-filantropică și medicală a Bisericii Ortodoxe Române” susținută de părintele arhid. Marinel Laurențiu Marcu, slujitor al Parohiei „Șerban Vodă” și redactor-șef al revistei „Biserica Ortodoxă Română”, buletinul oficial al Patriarhiei Române.

„Scopul elaborării acestei teme, înscrisă în tematica Anului omagial 2024 în Patriarhia Română, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor, a fost acela de a evidenţia, în mod deosebit, rolul fundamental al Bisericii în societatea contemporană, în special prin intermediul activităților sale social-filantropice și de antreprenoriat social, care, din păcate, au fost și sunt încă prea puțin cunoscute sau, mai bine zis, în mod inten­ționat ignorate, mai ales în mediul laic (profan). Potrivit celor mai recente informații și date statistice privind activitățile caritative ale Bisericii Ortodoxe Române, prezentate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în ultimul său volum editat de curând la Editura «BASILICA» a Patriarhiei Române, intitulat «Pastorația per­soanelor vârstnice - o lucrare filantropică și socială», în lucrarea social-filantropică și medicală desfăşurată la nivelul celor 29 de centre eparhiale ale Patriarhiei Române și al celor 24 de ONG-uri care funcțio­nează în cadrul Fede­rației «Filantropia», în anul 2023, au fost implicate activ 884 de instituții și servicii sociale, având în derulare 1.254 de proiecte și programe sociale, în cadrul cărora au primit asistență peste 200.000 de beneficiari aparținând tuturor categoriilor de vârstă, persoane aflate în diverse situații sociale pre­care - copii orfani, vârstnici abandonați, adulți în dificultate, victime ale traficului de persoane și ale vio­lenței familiale, persoane cu diza­bilități sau alte boli grave, șomeri, deținuți, sinistrați, persoane fără adăpost etc.”, ne-a spus părintele arhid. Marinel Laurențiu Marcu.

La final, părintele protoiereu Ionuț Bărbulescu a făcut câteva mențiuni pe marginea temei abordate, a lămurit problemele pastoral-misionare și administrative aflate pe ordinea de zi și a mul­țumit tuturor celor prezenți pentru participare. De asemenea, părintele Vlad Mîndru, inspector resurse umane în cadrul protoieriei, a prezentat unele informații utile privind impozitele, taxele și salarizarea personalului clerical și neclerical de la parohii, iar părintele Nicolae Pușcaș, coordonatorul programelor catehetice în protoierie, a făcut cunoscute ultimele decizii comunicate de Centrul eparhial privind intensificarea activităților educative la nivelul tuturor parohiilor din Arhiepiscopia Bucu­reștilor.

După expunerea concluziilor întâlnirii, evenimentul s-a încheiat cu obișnuita rugăciune, iar părinții participanți au urat ani mulți și fericiți părintelui Pompiliu Dinu, preotul paroh al Parohiei „Șerban Vodă” și coordonatorul așezămân­tului social al acestei parohii, născut în data de 14 martie 1958.